Tuesday, September 04, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Παίρνουν μπρος οι αγωγοί

Ραγδαίες αλλά και εξαιρετικά σημαντικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται όσον αφορά τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας. Καθοριστικές ήταν οι προχθεσινές διαβουλεύσεις στο Τελ Αβίβ κυπριακής αντιπροσωπίας τεχνοκρατών με Ισραηλινούς αρμοδίους. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, που επέστρεψε χθες το πρωί, «τα νέα, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροδότησης πριν από το 2015, είναι καλά».

Μιλώντας στο Sigmalive, o κ. Κασίνης επισήμανε ότι, εντός δέκα ημερών, θα σταλούν γραπτώς στο Ισραήλ όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, με στόχο την υιοθέτηση του πιο συμφέροντος τρόπου που θα υιοθετηθεί για μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ. «Θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους και όλες τις δυνατές λύσεις μέσα σε δύο με τρεις μήνες», τόνισε.
Δύο εναλλακτικές
Όπως διαφαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια: Το πρώτο αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω πλωτής μονάδας, στην οποία θα γίνεται και η αποϋγροποίησή του. Το δεύτερο σενάριο αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή.
Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν τον πρώτο τρόπο για να μεταφέρουν φυσικό αέριο στη χώρα τους από την Αίγυπτο και, εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος, τότε το φυσικό αέριο θα μπορεί να έρθει στην Κύπρο σε έναν με ενάμιση χρόνο. Όπως ανέφερε επιπρόσθετα ο Σόλων Κασίνης, αν και η λύση της πλωτής μονάδας είναι περισσότερο δοκιμασμένη, θα μελετηθούν όλες οι παράμετροι, για να ληφθεί η πιο συμφέρουσα και για τις δύο χώρες απόφαση. Ο κ. Κασίνης επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι εταιρείες ζήτησαν από την κυβέρνηση την παραχώρηση χερσαίων και λιμενικών εκτάσεων για εγκατάσταση υποδομών, σχετικών με την εξόρυξη φυσικού αερίου. Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι 12 εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις για εξυπηρέτηση των πλατφορμών τους στην Κύπρο.
«Θετικό το Ισραήλ»
Κύριο ζητούμενο παραμένει η μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής, κάτι το οποίο θα γίνει ουσιαστικότερο με την έλευση του δικού μας φυσικού αερίου, δήλωσε, εξάλλου, μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, του Sigma, ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.
Τόνισε επιπρόσθετα ότι αυτήν τη στιγμή το Ισραήλ προσεγγίζει θετικά την ιδέα να βοηθήσει την Κύπρο να έχει, το συντομότερο, φυσικό αέριο, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση του δικού μας φυσικού αερίου. Παράλληλα εξήγησε ότι η έλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ, θα επιφέρει κάποια μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ευελπιστούμε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση φυσικού αερίου στην τιμή των 10 δολαρίων ανά μονάδα». 
4/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin