Sunday, September 16, 2012

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στην Ε.Ε.

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συμφωνία που επετεύχθη σε πρώτη ανάγνωση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για την Ενεργειακή Απόδοση.
Οι αλλαγές που εισήγαγε το Συμβούλιο αυξάνουν το επίπεδο ευελιξίας για τα κράτη-μέλη, τη βιομηχανία και τους δημόσιους φορείς, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικά τους στόχους του σχεδίου, ιδίως όσον αφορά στην ανακαίνιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας από τις εθνικές εταιρείες κοινής ωφελείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Οδηγία -όπως εγκρίθηκε- μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 17%, αλλά ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 θα παραμείνει ανεπίτευκτος.
Με βάση την εγκριθείσα συμβιβαστική πρόταση, τα κράτη-μέλη καλούνται να θεσπίσουν ενδεικτικούς, όχι δεσμευτικούς, εθνικούς στόχους για την ενεργειακή απόδοση, βασισμένους σε τιμές αναφοράς που θα προσδιορίζονται από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Καλούνται ακόμη να προχωρήσουν σε ετήσια ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή/και ψυχόμενων κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και καταλαμβανόμενα από την κεντρική δημόσια διοίκηση του οικείου κράτους-μέλους με συνολική επιφάνεια άνω των 500 τ.μ. από τον Ιανουάριο του 2014 (και άνω των 250 τ.μ. από τον Ιούλιο του 2015). Τα κράτη-μέλη καλούνται, επίσης, να καθιερώσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση επενδύσεων στην ανακαίνιση κτιρίων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς, όμως, να δεσμεύονται με συγκεκριμένους στόχους.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Αναφορικά με τις δημόσιες προμήθειες, οι δημόσιες αρχές οφείλουν να επιλέγουν προϊόντα με υψηλή ενεργειακή απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους - οφέλους, την οικονομική σκοπιμότητα, τη βιωσιμότητα, την τεχνική καταλληλότητα, καθώς και την ύπαρξη επαρκούς ανταγωνισμού. Προωθείται ακόμη η παροχή σε ανταγωνιστική τιμή «έξυπνων μετρητών» στα νοικοκυριά -εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό- για τον υπολογισμό της πραγματικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής παροχής πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό κατανάλωσης. Προωθείται, επίσης, η θέσπιση νέων και η ενίσχυση υπαρχόντων μηχανισμών χρηματοδότησης ενεργειακής απόδοσης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε τις εξής δηλώσεις μετά το πέρας των ψηφοφοριών: «Αν και ο συμβιβασμός με το Συμβούλιο που υπερψηφίσαμε σήμερα δεν είναι τόσο φιλόδοξος όσο η αρχική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι σαφές ότι σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, τα κράτη-μέλη δεν είναι θετικά διακείμενα σε πρόσθετες υποχρεώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει ήδη 'επιτύχει' τους στόχους της για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όχι φυσικά λόγω των επιτυχημένων περιβαλλοντικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής κρίσης. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πεδίο όχι μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και για επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

imerisia.gr
15/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin