Friday, September 14, 2012

Αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης των αδειών εμπορίας ηλεκτρισμού

ΝΕΟ, αυστηρότερο κανονισμό χορήγησης αδειών προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τον νέο κανονισμό ρυθμίζονται ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών, καθώς και της αξιολόγησής τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με τον νέο κανονισμό και μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά με το αλλεπάλληλο κλείσιμο εταιριών προμήθειας ηλεκτρισμού (Energa, Hellas Power, Revma 1 κ.λπ.), οι οποίες άφησαν χρέη που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ στον διαχειριστή του συστήματος, αυστηροποιείται το καθεστώς παρακολούθησης των κατόχων αδειών όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τους όρους της άδειας, αλλά και σε σχέση με τυχόν οικονομικές εκκρεμότητές τους προς τους διαχειριστές.



Επίσης με τον νέο κανονισμό:

·         Θεσπίζεται ειδική διαδικασία ανάκλησης των αδειών.

·         Αποσαφηνίζονται οι έννοιες «εμπορία» και «προμήθεια» και εισάγονται διακριτές ρυθμίσεις για τις αντίστοιχες άδειες.

·         Εξειδικεύονται τα κριτήρια αξιολόγησης της αίτησης, ιδίως ως προς την οργανωτική δομή του αιτούντος και τη χρηματοοικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα που απαιτείται από αυτόν.

·         Καθορίζονται οι συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων της άδειας για τις οποίες δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας τροποποίησης, αλλά αρκεί η γνωστοποίηση της μεταβολής αυτής, προκειμένου να καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται στη ΡΑΕ.

·         Εισάγεται διακριτή ρύθμιση για την άσκηση των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από νομικό πρόσωπο που ασκεί την ίδια δραστηριότητα σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.....

express gr
14/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin