Thursday, September 06, 2012

Η ΕΕ άρχισε έρευνα για πιθανό ντάμπινγκ της Κίνας στον τομέα των ηλιακών συλλεκτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε έρευνα για το εάν και κατά πόσον οι κινεζικές κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών μειώνουν παρανόμως τις τιμές στα προϊόντα που διαθέτουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στην μεγαλύτερη υπόθεση αντιντάμπινγκ που έχει υπάρξει ποτέ στην Ένωση βάσει αξίας εισαγωγών.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Η ΕΕ έχει στο παρελθόν επιβάλει εξισωτικούς δασμούς σε διάφορα προϊόντα, από χαρτί ως πλακίδια, που κατηγορούσε την Κίνα ότι διέθετε σε τιμές χαμηλότερες από τις κρατούσες στην διεθνή αγορά με στόχο την κατάκτησή της ευρωπαϊκής αγοράς.



Οι ηλιακοί συλλέκτες και τα κύρια συστατικά τους ωστόσο είναι ένας πολύ πιο σημαντικός στόχος. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλιακών συλλεκτών διεθνώς, με περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από την γιγαντιαία χώρα της Ασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για τις εξαγωγές της Κίνας στον τομέα (60%). Οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών και σχετικών προϊόντων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά το 2011 έφθασαν σε αξία τα 21 δισεκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η βιομηχανία της Κίνας εισήγαγε εξοπλισμό και πρώτες ύλες αξίας περίπου 5,9 δισεκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Μια οργάνωση η οποία εκπροσωπεί πάνω από 20 ευρωπαϊκές βιομηχανίες που παράγουν φωτοβολταϊκά προϊόντα —τα οποία φέρουν την ονομασία "ProSun" στην ΕΕ— είχε προσφύγει στην Επιτροπή την 25η Ιουλίου.
«Η ενάγουσα εξέθεσε επαρκή στοιχεία που καταδεικνύουν πιθανή πρακτική ντάμπινγκ από τους εξαγωγικούς κατασκευαστές στην αγορά της ΕΕ, τη ζημία που υφίσταται η βιομηχανία της ένωσης», ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η έρευνα για την υπόθεση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 μήνες αν και η Επιτροπή ενδέχεται να επιβάλλει εξισωτικούς δασμούς βάσει των προκαταρκτικών πορισμάτων της μέσα σε εννιά μήνες.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες.
Το Πεκίνο, το οποίο εδώ και μεγάλο διάστημα εξέφραζε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών και οι κινεζικές ανταγωνίστριές τους εταιρείες θα κατάφερναν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων, εξέφρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση την «έντονη λύπη» του.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αρχίσει έρευνα αντιντάμπινγκ παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Κίνας να επιλυθεί η διαφορά για τα φωτοβολταϊκά μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας. Η Κίνα λυπάται πολύ», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του για το θέμα.
Η απόφαση της ΕΕ αναμένεται να ληφθεί το αργότερο ως την 5η Δεκεμβρίου του 2013. Εάν οι καταγγελίες των φορέων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποδειχτούν βάσιμες η Επιτροπή ενδέχεται να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για ένα χρονικό διάστημα διάρκειας περίπου πέντε ετών.
Η Γερμανία, θεωρούμενη ως πρωτοπόρος στη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών, πλήττεται ιδιαίτερα από τις κινεζικές εισαγωγές. Πάντως στα τέλη του Αυγούστου, στην διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Πεκίνο, η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει και εκείνη ότι το ζήτημα θα κατέληγε σε «μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων (και) διαλόγου».

express gr
6/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin