Monday, September 10, 2012

Στοιχεία - σοκ: Στα 70 μέτρα η διάβρωση των ακτών στην πόλη Χρυσοχούς

Πάφος: H διάβρωση που παρατηρείται στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Πόλης, αλλά και των κοινοτήτων του κόλπου Χρυσοχούς, σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 70 μέτρα. Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Πόλης και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών Κύπρου, Άγγελος Οδυσσέως.

Ο κ. Οδυσσέως επισημαίνει ότι λόγω των έντονων φαινομένων στην περιοχή της Πόλης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο προέβη στην ετοιμασία των σχεδίων τα οποία προνοούν τη θωράκιση τμήματος της παραλίας και την κατασκευή δεκατεσσάρων ίσαλων κυμματοθραυστών μπροστά από τη δημοτική ακτή του Δήμου μέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο, με προτεραιότητα την κατασκευή τεσσάρων από αυτούς μπροστά από τη δημοτική ακτή.


Το έργο υλοποιήθηκε με συνεισφορά 50% από τον Δήμο Πόλεως και 50% από το κράτος με σύνολο δαπάνης της πρώτης φάσης 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλο το μικρό διάστημα από την ολοκλήρωση του έργου, επισημαίνει, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και υπήρξε σημαντική βελτίωση της παραλίας.

Ο δήμαρχος Πόλης προειδοποιεί ωστόσο ότι λόγω της συνεχιζόμενης διάβρωσης σε πολλές περιοχές, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος καταστροφής σημαντικής υποδομής που δημιουργείται επί της ακτογραμμής όπως και στην περίπτωση του κόλπου Χρυσοχούς.

«Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι δήθεν η διάβρωση έχει σταθεροποιηθεί, ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αυτό καταδεικνύουν και οι μετρήσεις που έγιναν», τονίζει ο κ. Οδυσσέως. «Με βάση τα στοιχεία από τον κλάδο Ακτομηχανικής του Τμήματος Δημοσίων Εργων, σε ακτίνα δυόμισι χιλιομέτρων που είναι οι δύο δημοτικές μας ακτές, υπάρχει διάβρωση που κυμαίνεται από 30 μέχρι και 70 μέτρα.

Ενδεικτικό του όλου προβλήματος της διάβρωσης αποτελεί το πολυβολείο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του κατασκηνωτικού χώρου, το οποίο όταν κατασκευάστηκε, ήταν σε μια απόσταση 70-80 μέτρα από την ακτή και τώρα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα».

 philenews.com
10/9/12 
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin