Monday, September 17, 2012

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΞΥΛΕΙΑΣ ΒΑΖΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.... 3.000 αιτήσεις στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης για να προμηθευτούν καυσόξυλα

 Πέρσι το αντίστοιχο διάστημα η Διεύθυνση του νομού μας (X) είχε δεχθεί μόλις 1.000 αιτήματα
Στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών το ανώτατο ποσό διάθεσης ορίστηκε στα 2 χωρικά κυβικά μέτρα κατά ενδιαφερόμενο και το τίμημα σε 32,30 ευρώ για το σύνολο της ποσότητας
Τριπλασιασμό των αιτήσεων πολιτών προς τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης για την προμήθεια καυσόξυλων, προκαλεί φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά η επικείμενη άνοδος του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της εξίσωσης φόρου με το πετρέλαιο κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση του νομού μας δέχτηκε φέτος περίπου 3.000 αιτήσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς είχαν κατατεθεί μόλις 1.000 αιτήματα.
Η κατάθεση των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο και η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη γεγονός που προβληματίζει τα στελέχη της Διεύθυνσης, αφού εάν συνεχισθούν με το ίδιο ρυθμό οι διαθέσιμες ποσότητες δεν θα επαρκούν για όλους. 

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Ακόμα και άνθρωποι από την Κομοτηνή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για προμήθεια καυσόξυλων σε αντίθεση με άλλες χρονιές, οπότε και τα αιτήματα προέρχονταν παραδοσιακά από κατοίκους ορεινών περιοχών και μικρών οικισμών της Ροδόπης. Σε δημόσιες δασικές εκτάσεις πραγματοποιείται η υλοτόμηση ξυλείας μέσω συνεταιρισμών και συνολικά η ποσότητα που θα διατεθεί σε ατομικούς χρήστες του νομού θα εξαρτηθεί από τα χρήματα τα οποία θα πιστωθούν στη Διεύθυνση Δασών για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καυσόξυλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των ατομικών αναγκών του αιτούντος, απαγορευμένης της διάθεσής τους στο εμπόριο. Σε περίπτωση μεταφοράς των καυσόξυλων εκτός των ορίων του Δήμου/Κοινότητας στον οποίο έγινε η υλοτομία απαιτείται η άδεια της οικείας Δασικής υπηρεσίας. Η υλοτομία και συλλογή των καυσόξυλων περιορίζεται στα άτομα τα οποία αφορά η σχετική έγκριση. Πάντως η μεγάλη ζήτηση φέτος περιορίζει την ποσότητα που θα διατεθεί ανά ενδιαφερόμενο. Και ενώ πέρσι αυτή ανέρχονταν στα 6 κυβικά χωρικά μέτρα, δηλαδή περίπου 3 τόνους, φέτος περιορίζεται στα 2 χωρικά κυβικά μέτρα ανά ενδιαφερόμενο. Η όλη διαδικασία παραλαβής των καυσόξυλων γίνεται παρουσία υπαλλήλων της Διεύθυνσης. 

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ

Στο μεταξύ από τη Διεύθυνση Δασών εγκρίθηκε η χορήγηση καυσόξυλων δρυός για ατομικές ανάγκες για το έτος 2012 στους κατοίκους των οικισμών Σάπες, Στρύμη, Κρωβύλη, Ν. Σάντα, Κίζαρι, Μαρώνεια, Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Ασκητές, Νέα Πέτρα, Μίρανα και Σαλμώνη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών. Αφορά όσους είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δήμου από τον Μάιου έως και τον Αύγουστο 2012. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραλάβουν τα χωρικά που τους ανήκουν μέχρι 31 – 12 – 2012. Το ανώτατο ποσό διάθεσης ορίζεται σε 2 χωρικά κυβικά μέτρα κατά ενδιαφερόμενο. 

Το τίμημα ορίζεται σε 32,30 ευρώ για το σύνολο της ποσότητα. Όσοι έχουν υποβάλλει την αρχική αίτηση θα πρέπει να προσέλθουν στο Δήμου και να προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν και να καταβάλλουν το ανάλογο τίμημα μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2012. 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ

Την περιβαλλοντική διάσταση από την αύξηση της υλοτομίας, επισημαίνει σε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμά του το econews με τίτλο, «η ενεργειακή φτώχεια σκοτώνει τα δάση των Βαλκανίων». Όπως αναφέρει: «Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξάνει τους ρυθμούς αποδάσωσης, καθώς η παράνομη υλοτομία ανθεί εκεί όπου οι άνθρωποι δεν δύνανται να διαθέσουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό. Τεράστιες χέρσες εκτάσεις και γυμνά βουνά στην Ελλάδα και την Τουρκία δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που θα επικρατήσει και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, η χρήση του ξύλου για θέρμανση υποκαθιστά τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και στα αστικά κέντρα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του EurActiv, η κατανάλωση ξυλείας στα Βαλκάνια και μάλιστα παράνομης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία».

Δήμητρα Συμεωνίδου
15/9/12
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin