Tuesday, August 07, 2012

Η Shell απέσυρε 15 δισ. δολ. από ευρωπαϊκές τράπεζες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης προετοιμάζεται να καταφέρει ο πετρελαϊκός όμιλος Royal Dutch Shell, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, να αποσύρει μέρος των κεφαλαίων του από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αιτία αυτής της ενδεχόμενης απόσυρσης δεν είναι άλλη από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία καθιστά όλο και πιο ανήσυχη τη διοίκηση του ομίλου για την ασφάλεια των τραπεζικών του καταθέσεων.
Όπως διευκρίνισε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Σάιμον Χένρι στους «Times», ήδη η Shell έχει φροντίσει να μειώσει την έκθεσή της στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και να «φουσκώσει» ελαφρώς τις τιμές συναλλαγής με αυτές τις χώρες προκειμένου να καλύψει τυχόν ζημίες από μη καταβολή των οφειλομένων. «Έχουμε μειώσει σημαντικά την ανάληψη πιστωτικού ρίσκου στην Ευρώπη. Σε αρκετές χώρες είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνο να δημιουργείς πιστωτικές γραμμές», υποστήριξε ο κ. Χένρι.

Παράλληλα, η Shell φρόντισε να «αποσύρει» 15 δισ. δολάρια από τραπεζικές καταθέσεις που είχε ανά την Ευρώπη και να προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, μέρος των παραπάνω κεφαλαίων μεταφέρθηκε σε αμερικανικές τράπεζες.

Φυσικά η Shell είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μέρος της ρευστότητάς της στην Ευρώπη προκειμένου να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση έχει μειώσει αισθητά τις καταθέσεις της σε τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Μάλιστα οι «Times» προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα υποστηρίζοντας ότι «το μήνυμα από τη Shell είναι ξεκάθαρο: η ευρωζώνη είναι πλοίο που βουλιάζει. Αν και άλλες επιχειρήσεις ακολουθήσουν την τακτική “πάρε τα λεφτά και τρέχα”, τότε αυτό θα εξελιχθεί σε αυτο-εκπληρούμενη προφητεία». 

7/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin