Tuesday, August 21, 2012

Ο Nabucco West ακόμα «μέσα στο παιχνίδι των αγωγών»

Ο Nabucco West έχει ακόμη την ευκαιρία να κερδίσει τον διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον ΤΑΡ, τόνισε στέλεχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου SOCAR.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συνεργαστεί περαιτέρω με το Nabucco West και τον Διαδριατικό Αγωγό TAP μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία, είπε χθες (19 Αυγούστου) εκπρόσωπος της εταιρείας φυσικού αερίου SOCAR.

 «Η συμφωνία με τον ΤΑΡ δίνει στους εταίρους μεγαλύτερη νομική ασφάλεια και ασφάλεια σχεδιασμού. Δεν είναι μια απόφαση εναντίον του Nabucco West», είπε ο εκπρόσωπος της SOCAR στο Reuters, Elmar Mamedov, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θέλει να κάνει την ίδια συμφωνία με την κοινοπραξία του Nabucco West (δείτε ιστορικό).
Τόσο ο Nabucco West, μια μικρότερη εκδοχή του αγωγού Nabucco, όσο και ο ΤΑΡ διαγωνίζονται για το ίδιο πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2017.
Οι εταίροι του Shah Deniz  αναμένεται να αποφασίσουν του χρόνου ποιόν αγωγό θα επιλέξουν για τις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Ο αγωγός ΤΑΡ έχει υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης με εταιρείες στην κοινοπραξία Shah Deniz - BP, SOCAR και Total- ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητές του να κερδίσει τον διαγωνισμό.
Ο νέος αγωγός θα «σπάσει» την κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Στις 14 Αυγούστου η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε τη διαδικασία αδειοδότησης για το Nabucco West.
Αρχικά, ο Nabucco σχεδιάστηκε για να μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten, κοντά στη Βιέννη. Αργότερα όμως, αναπτύχθηκαν σχέδια για παρακλάδια μεταφοράς μέρους αυτού του φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κοινοπραξία Shah Deniz επιλέξει μία από τις δύο ή και τις δύο διαδρομές.
Οι μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική EGL (42.5%), η νορβηγική Statoil (42.5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).
Οι μέτοχοι του Nabucco είναι η αυστριακή OMV AG, η γερμανική RWE AG, η ουγγρική MOL, η τουρκική Botas και η ρουμάνικη Transgaz.
Τον Ιούλιο ωστόσο, η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni ανακοίνωσαν ότι αποσκοπούν να ξεκινήσουν την κατασκευή του ανταγωνιστικού αγωγού South Stream τον Δεκέμβριο. 
21/8/12
---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin