Monday, August 13, 2012

ΣΠΕΦ: Και τώρα η ώρα των στρεβλώσεων

Σε συνέχεια του πακέτου ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά αλλά και της αναπροσαρμογής του τέλους ΕΤΜΕΑΡ από την ΡΑΕ όπως προηγήθηκε με στόχο την οικονομική σταθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, ο ΣΠΕΦ παρατηρεί τα ακόλουθα:

-          Η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, έστω και την ύστατη ώρα, διασώζουν το κύρος της χώρας αφού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν τις εν λειτουργία Φ/Β μονάδες, γεγονός που θα κατέστρεφε όπως έγκαιρα είχε επισημανθεί, την οποιαδήποτε προοπτική επενδύσεων αλλά πολύ περισσότερο λειτουργίας επιχειρήσεων στην χώρα μας ανεξαρτήτως κλάδου. 
Η απασφάλιση της θρυαλλίδας αυτής πέραν της μη ηθικής και μη νόμιμης υπόστασης της αλλά και των Προσφυγών που θα την ακολουθούσαν, θα εκκινούσε και έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο αμφισβητήσεων, «κουρέματος» απαιτήσεων και συνεπακόλουθα δανείων σε όλο το εύρος της οικονομίας, που θα καθήλωνε την επενδυτική εμπιστοσύνη στο ναδίρ για πάρα πολλά χρόνια.  Στο κρίσιμο αυτό σημείο υπήρξε απόλυτη ομοφωνία και συστράτευση των Φορέων της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Επιμελητηρίων και των Τραπεζών, με στόχο τη διαφύλαξη ενός ελάχιστου κλίματος αξιοπιστίας που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

-          Σε ότι αφορά τις από εδώ και στο εξής επενδύσεις η αυτονόητη προσήλωση στους νόμους δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν.  Οι εθνικοί στόχοι διείσδυσης ανά τεχνολογία ΑΠΕ όπως ποσοτικά έχουν θεσμοθετηθεί από το 2010 με την Α.Υ.Φ1/οικ.19598/31-8-10, είναι σε όλους γνωστοί και πρέπει να τηρούνται.  Η οποιαδήποτε τυχόν επέκταση τους οφείλει οπωσδήποτε να μην γίνεται άναρχα, αλλά συντεταγμένα περιλαμβάνοντας τον απαιτούμενο οικονομοτεχνικό σχεδιασμό, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τίθενται εν αμφιβόλω εκ των υστέρων τα οικονομικά της λειτουργίας των επενδύσεων αυτών.   

-          Οι στρεβλώσεις τέλος της αγοράς που επανειλημμένα Οργανισμοί (ΙΟΒΕ), Φορείς ΑΠΕ και Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΕΜΠ) έχουν ποσοτικοποιημένα με μελέτες αναδείξει, αλλά και η Πολιτεία σε επίπεδο διαλόγου αναγνωρίσει με προεξέχοντα τον Μηχανισμό ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, οφείλουν να αποτελέσουν τον πυρήνα των επικείμενων περαιτέρω συζητήσεων για την ηλεκτροπαραγωγή.  Είναι αδιανόητο τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ να οδεύουν δια των στρεβλώσεων κατά 60% στα ορυκτά καύσιμα (μελέτη ΙΟΒΕ, Ιούλιος 2011) αντί στις ΑΠΕ όπου και χρεώνονται, ενώ δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί η βάναυση δυσφήμιση των φωτοβολταΙκών αγνοώντας εσκεμμένα τα κρυφά οφέλη της αιχμιακής τους λειτουργίας (245 εκατ. ευρώ το αποφευγόμενο κόστος για το σύστημα από την λειτουργία τους το 2012 σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, Ιούλιος 2012).  Η νοθευμένη ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) πρέπει άμεσα να απαλειφθεί από την οικονομική εξίσωση αποτίμησης των ΑΠΕ και του υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ και τουλάχιστον να αντικατασταθεί από το πλήρες κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.  Η ΟΤΑ (Οριακή Τιμή Αποκλίσεων) όπως απολογιστικά υπολογίζεται από τον διαχειριστή καθημερινά, ίσως θα μπορούσε τουλάχιστον μεταβατικά να χρησιμοποιηθεί προς τον σκοπό αυτό, αφού αντικατοπτρίζοντας πλησιέστερα την πραγματικότητα του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας κινήθηκε στα επίπεδα των 82 ευρώ/MWh το α’ εξάμηνο του 2012 όταν η ΟΤΣ έδειχνε 63,5 ευρώ/MWh.  Από μόνο του αυτό θα γλύτωνε τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ από πλασματικό νέο έλλειμμα της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Εν πάση περιπτώσει, αν για την διατήρηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στα σημερινά επίπεδα συμμετοχής του στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής (25% - 30%) απαιτείται να γίνουν αυξήσεις στο ρεύμα, δεν μπορούν οι εγχώριες ΑΠΕ και τα Φ/Β να αποτελούν το εύκολο πρόσχημα.  Επιπλέον, η μεγάλη άνω των 35 MW ΣΗΘΥΑ (τεχνολογία συμπαραγωγής με χρήση ορυκτών καυσίμων) που «προαλείφεται» να εισέλθει στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ μέσω της αποζημίωσης της με Feed-in-Tariff (FIT) χωρίς να υπάρχει σχετική Κοινοτική υποχρέωση, αποτελεί μία ακόμη εν δυνάμει υπέρμετρη επιβάρυνση του λογαριασμού αυτού με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ετησίως και οπωσδήποτε δεν μπορεί να ενσωματωθεί δίχως διακριτούς και ρεαλιστικούς οικονομικούς πόρους. Επιτέλους, μόνο με την άρση των ανωτέρω στρεβλώσεων μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός και βιώσιμη ανάπτυξη στην ηλεκτροπαραγωγή με στόχο την φιλική για την οικονομία ενεργειακή απεξάρτηση μας από το εξωτερικό μέσω των ΑΠΕ. 

Ο ΣΠΕΦ προσβλέποντας σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Πολιτεία για το θέμα των στρεβλώσεων συλλήβδην, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και στην αποφυγή ολισθημάτων που θα αποτελματώσουν την αξιοπιστία της Χώρας, την πίστη στους Νόμους, την επιχειρηματικότητα και εν τέλει την οικονομία.
spef.gr
12/8/12
-------------

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin