Wednesday, August 22, 2012

Ιστορική μέρα η σημερινή για την ΕΕ και τη Ρωσία

Ιστορική μέρα σήμερα τόσο για την Ρωσία όσο και για την ΕΕ, αφού η Μόσχα, προσχωρεί ύστερα από 18 έτη διαπραγματεύσεων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ως το 156ο μέλος του.
Η ΕΕ, που είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, η οποία θα διευκολύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της ρωσικής οικονομίας και θα προσφέρει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στις ρωσικές όσο και στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Ευελπιστώ ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει τους διεθνείς κανόνες και τα πρότυπα εμπορίου που δεσμεύτηκε να τηρήσει», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το εμπόριο Κάρελ ντε Γκούχτ.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Οι εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία το 2011 έφθασαν τα 108,4 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία το 2011 έφθασαν τα 199,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό εμπόριο αγαθών το 2011 ανήλθε στα 308 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κύριες εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία είναι αυτοκίνητα (7 δισεκατομμύρια ευρώ), φάρμακα (6 δισεκατομμύρια ευρώ), εξαρτήματα αυτοκινήτων (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ), τηλέφωνα και εξαρτήματα (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ) και ελκυστήρες (1 δισεκατομμύριο ευρώ).
Οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία καλύπτουν κυρίως πρώτες ύλες. Οι κύριες εισαγωγές είναι πετρέλαιο (αργό, διυλισμένο: 130 δισεκατομμύρια ευρώ) και φυσικό αέριο (24 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, για αυτά τα προϊόντα, καθώς και για άλλες σημαντικές πρώτες ύλες, η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει τους εξαγωγικούς δασμούς της.
Οι κύριες αλλαγές που συνδέονται με την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ που αφορούν τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για εμπορεύματα και υπηρεσίες. Οι εισαγωγικοί δασμοί για εμπορεύματα θα μειωθούν από το σημερινό μέσο όρο του 10% στο μέσο όρο του 7,8%.
Σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μειώσεις των εισαγωγικών δασμών είναι πιο σημαντικές (μειώθηκαν από 30% σήμερα στο 25% αμέσως μετά την προσχώρηση και στο 15% μετά από 7 έτη).
Εκτιμήθηκε ότι η συνολική μείωση των δασμών θα αποφέρει εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εισαγωγικούς δασμούς για τους εξαγωγείς της ΕΕ ετησίως.
Εξάλλου, οι μειωμένοι δασμοί υπολογίζεται να υποκινήσουν επιπρόσθετες εξαγωγές αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη Ρωσία ετησίως.
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Ρωσία θα εξαλείψει σταδιακά τα σημερινά ανώτατα όρια αξίας κεφαλαίων (49%) για ξένους επενδυτές εντός 4 ετών.
Επιπλέον, η προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ καλύπτει μια σειρά ρυθμιστικών θεμάτων συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, των τελωνείων και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, με επενδύσεις αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου το 2010. Οι επενδύσεις της Ρωσίας στην ΕΕ ανήλθαν στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010.
22/8/12 
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin