Friday, August 24, 2012

Πετρέλαιο ενός τρισ. δολαρίων υπόσχεται ο Ρόμνεϊ

Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με συνολικά κέρδη ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων υποσχέθηκε να δημιουργήσει ως το 2020 ο ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ, μέσω ενός σχεδίου ενεργειακής ανεξαρτησίας που σκοπεύει να υλοποιήσει εφόσον εκλεγεί.

Με μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο Ρόμνεϊ προσπαθεί να εστιάσει στην οικονομία, μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις ρεπουμπλικάνου υποψήφιου γερουσιαστή για τον βιασμό.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δήλωσε ότι το σχέδιό του, που αφορά επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, θα αδειοδοτήσει την εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου στην Βιρτζίνια και τη Βόρειο Καρολίνα, δύο πολιτείες εξαιρετικά σημαντικές για την ανάδειξη προέδρου στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στροφή προς ζητήματα που αφορούν την οικονομία κάνει όμως και η προεκλογική εκστρατεία του νυν αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον λέει σε ένα κατά πρόσωπο μήνυμα προς τους τηλεθεατές ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη επιλογή» όσον αφορά τον υποψήφιο που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανεργίας της χώρας. «Πρέπει να συνεχίσουμε με το σχέδιο του Ομπάμα», λέει. Η διαφήμισης πρόκειται να βγει στον αέρα σε οκτώ πολιτείες- κλειδιά από πολιτικής άποψης, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Ρόμνεϊ πάλι δήλωσε ότι το δικό τους ενεργειακό πλάνο θα παράγει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε εισοδήματα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεσμεύτηκε ομοίως ότι θα βοηθήσει στην απεξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο, εξορύσσοντας πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της χώρας οι οποίες έγιναν πρόσφατα προσβάσιμες.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ αποτελεί στόχο σχεδόν κάθε αμερικανού προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του Ομπάμα, ο οποίος όμως απέτυχε όπως και οι προκάτοχοί του.

Ο Ρόμνεϊ αντιθέτως προτείνει να ανοίξει περισσότερες περιοχές για υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου από πλωτές εξέδρες, κυρίως στο μέσον του Ατλαντικού, όπου επί του παρόντος κάτι τέτοιο απαγορεύεται, να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή και να εγκρίνει τα σχέδια για τη δημιουργία του αγωγού Keystone XL, που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τον Καναδά στο Τέξας, και να δώσει μεμονωμένα στις πολιτείες την εξουσία να χρησιμοποιούν ομοσπονδιακά εδάφη (εκτός από απαγορευμένες εκτάσεις) για την παραγωγή ενέργειας.

Ο Ρόμνει έχει στενές σχέσεις με στελέχη της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και φέρεται να έχει ήδη συγκεντρώσει για την προεκλογική του εκστρατεία επτά εκατομμύρια δολάρια μόνο από την πολιτεία του Τέξας αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ενεργειακό πλάνο του Ομπάμα, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα ξεκινήσουν σεισμικές δοκιμές για να βρουν νέες πηγές στον Ατλαντικό και έπειτα να κάνουν αίτηση για χορήγηση άδειας εξορύξεως. Καμία άδεια δεν θα είναι διαθέσιμη πριν από το 2017.

Το σχέδιο του Ρόμνεϊ δεν λέει και πολλά για την αιολική ενέργεια -μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας την αξιοποίηση της οποίας έχει ενθαρρύνει σε πολιτείες όπως η Άιοβα και το Κολοράντο.
24/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin