Saturday, August 25, 2012

Σανγκάη: Η πιο ευάλωτη μεγαλούπολη στις πλημμύρες

Η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σανγκάη, είναι η πιο ευάλωτη στις πλημμύρες παραθαλάσσια μεγαλούπολη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Η ανάλυση βασίζεται στον Δείκτη Ευπάθειας Παράκτιων Πόλεων στις Πλημμύρες, τον οποίο επινόησαν ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εννέα πόλεις που βρίσκονται κοντά σε δέλτα ποταμών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η νέα μεθοδολογία λαμβάνει υπ’ όψιν της κοινωνικούς, πολιτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς παράγοντες για να αξιολογήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια πόλη. Αν και πιο προηγμένη, η Σανγκάη είναι, κατά τους ερευνητές, πιο ευάλωτη ακόμη και από πολύ φτωχότερες πόλεις, όπως η Ντάκα του Μπανγκλαντές.


«Η ευπάθεια αποτελεί περίπλοκο ζήτημα και δεν σχετίζεται μόνο με την έκθεση στις πλημμύρες αλλά και με τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις κοινότητες ή τις επιχειρήσεις και με το κατά πόσο μία μεγάλη πλημμύρα διαταράσσει την οικονομική δραστηριότητα» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νάιτζελ Ράιτ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς. «Ο δείκτης μας εξετάζει το πώς οι πόλεις προετοιμάζονται για το χειρότερο, έχουν π.χ. αντιπλημμυρικά έργα, έχουν κτήρια που είναι εύκολο να καθαριστούν και να επισκευαστούν μετά την πλημμύρα; Είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει μια πόλη από μια μεγάλη πλημμύρα».


Οι άλλες πόλεις που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων είναι η Καζαμπλάνκα, η Καλκούτα, η Ντάκα, το Μπουένος Άιρες, η Οσάκα, η Μανίλα, η Μασσαλία και το Ρότερνταμ. Οι δύο τελευταίες ευρωπαϊκές πόλεις είναι επίσης εκτεθειμένες σε κινδύνους όπως η ροή ποταμών, οι καταιγίδες ή ακόμη και το χαμηλό υψόμετρο, όμως αμφότερες διαθέτουν κατάλληλες υποδομές διαχείρισης πλημμυρών και αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς, γεγονός που τις καθιστά τις λιγότερο ευάλωτες. «Σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας, και αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις θα κατακλυστούν, όμως θα ανακάμψουν γρήγορα» λέει ο καθηγητής Ράιτ.


Η έκθεση εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και της ολλανδικής κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Natural Hazards».


Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

zougla gr: Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin