Monday, August 13, 2012

Πολλά «υποσχόμενες» είναι οι μετοχές ενέργειας στις διεθνείς χρηματαγορές

Η ΤΙΜΗ του αργού πετρελαίου έχει αποκαθηλωθεί από τα ιστορικά υψηλά της το 2012, συμπαρασύροντας σε ανάλογη υποχώρηση και την αξία των ενεργειακών μετοχών, δημιουργώντας καθημερινά ευκαιρίες αγορών για τους επενδυτές. Τα ικανοποιητικά μερίσματα των εταιριών του κλάδου προσθέτουν περισσότερη λάμψη σε αυτή τη νέα τάση που δημιουργήθηκε στις αγορές.

Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι διεργασίες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της υφηλίου το τρέχον έτος, με επικεφαλής την αγορά της Wall Street.

H προσφορά πετρελαίου παγκοσμίως ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι η ζήτηση, η οποία έπεσε θύμα της οικονομικής επιβράδυνσης. Από αυτή τη σκοπιά δικαιολογείται η στασιμότητα και σε αρκετές περιπτώσεις η πτώση της αξίας των μετοχών ενέργειας. Από την αρχή του έτους η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρεί κατά 10% κατά μέσο όρο, με τα συμβόλαια του West Texas Indermediate να «φλερτάρουν» με τα 90 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και του αργού brent με τα 108 δολάρια το βαρέλι.

Το αισιόδοξο σενάριο στη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου προέβλεπε ότι η ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες θα ξεπερνούσε τελικά την προσφορά. Με βάση τα δεδομένα του επταμήνου του έτους η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας προς το παρόν αναστέλλει την προοπτική αυξημένης ζήτησης.

Παράλληλη πορεία ακολούθησαν και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τιμές του φυσικού αερίου δεν έχουν μεταβληθεί, κυμαινόμενες οριακά κάτω από τα 3 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο ΒTUs, αν και είναι υψηλότερες από τα 2 δολάρια όπου είχαν διολισθήσει την άνοιξη. Συγκριτικά με τα δεδομένα του 2009, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει περίπου κατά 50%, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια κέρδους, αν όχι καθόλου, στους εγχώριους παραγωγούς.

Η εικόνα των ενεργειακών μετοχών αποτυπώνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor'Αs 500. Aν και συνολικά τα 500 αμερικανικά blue chips σημειώνουν άνοδο 10%, οι ενεργειακές μετοχές του ενισχύονται μόλις κατά 1%, χωρίς ενδείξεις βελτίωσης. Μάλιστα η κερδοφορία των ενεργειακών εταιριών το β΄ τρίμηνο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 15% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρ' όλα αυτά στον κλάδο υπάρχουν πανίσχυρες εταιρίες με μεγάλη κερδοφορία, ενώ πολλές εταιρίες της ευρύτερης ενεργειακής παραγωγής θεωρούνται αρκετά ελκυστικές. Στους ισχυρούς παίκτες του ενεργειακού παιχνιδιού περιλαμβάνονται οι όμιλοι Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell και Total. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με 7-11 φορές τα κέρδη τους για το 2012, ενώ τα μερίσματά τους βρίσκονται στην κλίμακα 2,7%-5%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές εταιριών εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου όπως οι Apache, Anadarko Petroleum και Hess εμφανίζονται υποτιμημένες με βάση τα πετρελαϊκά τους αποθέματα και την προοπτική ανάπτυξης της παραγωγής τους. Κάτι ανάλογο χαρακτηρίζει και τις καναδικές Suncor και Canadian Natural Resources. Η «γοητεία» του κλάδου αιτιολογεί και την πρόσφατη εξαγορά της καναδέζικης Nexen από την κινεζική CNOOC, αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Κορυφαίοι αναλυτές της JP Morgan δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για τον κλάδο ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι ήδη η τιμή Ρ/Ε κυμαίνεται πολύ κοντά στα χαμηλά της περιόδου του 2009 και του 2010-2011. Υπενθυμίζουν, δε, ότι αυτά τα επίπεδα ήταν το εφαλτήριο ανάκαμψης των μετοχικών αξιών περισσότερο από 25%.

Ωστόσο οι παραπάνω εκτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά δεν αποτελούν τον κανόνα για το σύνολο του κλάδου. Οι μετοχές εταιριών φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά τους τελευταίους μήνες, με ορισμένες να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου, όπως για παράδειγμα οι τίτλοι των εταιριών Chesapeake Energy, Encana, Southwestern Energy και QEP Resources. Η πορεία τους έχει ήδη προεξοφλήσει πολύ επιθετική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Μια άλλη κατηγορία μετοχών εταιριών ενέργειας, αυτές που ειδικεύονται στις υπηρεσίες του κλάδου όπως η Hallibarton και Schlumberger, έχουν μεν σημειώσει άνοδο αλλά παραμένουν αναιτιολόγητα «φθηνές» στα χρηματιστήρια. Αναμένονται ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις και για μετοχικές αξίες εταιριών της πανίσχυρης ομάδας των αμερικανικών διυλιστηρίων όπως οι Phillips 66, Valero Energy και Marathon Petroleum. Τα μερίσματά τους εμφανίζονται «ενισχυμένα» και μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική στρατηγική τους, όπως για παράδειγμα οι επιλεκτικές συνεργασίες με άλλες εταιρίες σε συγκεκριμένους τομείς.

Στα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως στη Νέα Υόρκη δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός ETFs που επενδύουν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με επικεφαλής το αξίας 7 δισ. δολαρίων SPDR Energy Select Sector, στο ποίο βρίσκεται ο έλεγχος των ενεργειακών μετοχών του S&P-500 με επικεφαλής τις Exxon Mobil, Chevron και Schlumberger. 'Αλλα ETFs, όπως το Market Vectors Oil Services ETF, διαθέτουν μεγάλα πακέτα μετοχών σε εταιρίες όπως Ηallibarton, Nationala OilWell Varco.

Eνθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η μέριμνα μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών να ανταποκρίνονται στο αίτημα των επενδυτών για υψηλά μερίσματα. Ο όμιλος Chevron πέτυχε να διπλασιάσει το μέρισμά του το τελευταίο δωδεκάμηνο, διανύοντας μια 25χρονη πορεία διαρκούς ετήσιας κερδοφορίας. Η απόδοσή της ήταν 3,3% περίπου με βάση την τελευταία τιμή μετοχής ύψους 109 δολαρίων. Η περισσότερο «σφιχτοχέρα» ExxonMobil κατέβαλε περισσότερο γενναιόδωρο των προσδοκιών μέρισμα. Τελικά η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,7% της τρέχουσας αποτίμησης της μετοχής, στα 86 δολάρια. Ο κατάλογος των παραδειγμάτων είναι μακρύς και τεκμηριώνει το κίνητρο των μερισμάτων, όπως μπορεί να διασφαλίσει η βιομηχανία πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η βιομηχανία πετρελαίου είναι η επέκταση της παραγωγικής της βάσης. Έως σήμερα οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου αγωνιούν να έχουν ετήσια αύξηση της παραγωγής τους με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των υφιστάμενων μειωμένων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, ενώ έχουν δυσκολίες στην ανακάλυψη νέων μεγαλύτερων ενεργειακών πόρων. Ο παράγοντας αυτός επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές τους όσον αφορά το Ρ/Ε. Ο όμιλος Chevron ρίχνει στην κυριολεξία 60 δισ. δολάρια σε δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Αυστραλίας και στις ανάλογες υπηρεσίες με τις οποίες επιτυγχάνεται η υγροποίηση και η μεταφορά του αερίου στην Ιαπωνία και την υπόλοιπη Ασία. Τα διεθνή συμβόλαια για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) γενικότερα συνδέονται με την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου, μεταφράζοντας έτσι σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές για το αμερικανικό φυσικό αέριο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μετοχή του ομίλου Chevron το επόμενο έτος θα καταγράψει αύξηση στην προοπτική μεγαλύτερης παραγωγής το 2014. Ο στόχος για τη μετοχή της είναι τα 120 δολάρια. Ηγέτιδα δύναμη παραμένει ο όμιλος ExxonMobil, καθώς το Ρ/Ε είναι 11 φορές η κερδοφορία του, έναντι του 7-9 που έχουν οι ανταγωνιστές του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια χάνει τη λάμψη της έναντι των επενδυτών γιατί η παραγωγή της παραμένει σχεδόν αμετάβλητη και οι παραγωγικές επενδύσεις της έχουν στραφεί προς το φθηνό φυσικό αέριο της Βόρειας Αμερικής. Η Exxon από το 2010 έχει εμπλακεί στο μεγάλο στοίχημα της επένδυσης των 40 δισ. δολαρίων στην XTO Energy. Παρ'Α όλα αυτά δεν πρέπει να υποτιμάται ή να αγνοείται ότι η όμιλος παραμένει η βασική δύναμη στην εδρεύουσα στο Κατάρ LNG Production, στην καναδέζικη Imperial Oil καθώς και σε αφρικανικά offshore κοιτάσματα πετρελαίου.

Η παραγωγική διαδικασία χαράσσει και την πορεία των ενεργειακών μετοχών όπως της Royal Dutch Shell, καθώς η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 2% το β΄ τρίμηνο του 2012. Η μεγαλύτερη γαλλική εταιρία ενέργειας, η Total, φέτος «είδε» τη μετοχή της να υπόκειται σε καθίζηση. Πλησίασε τα 46 με απώλειες κατά 11%, λόγω των προβλημάτων στις πετρελαιοπηγές στη Βόρεια Θάλασσα, τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις ανησυχίες κατά πόσο είναι βιώσιμο το μέρισμα του 5% της αξίας της μετοχής. Το Ρ/Ε της γαλλικής εταιρίας δεν μπορεί να απορριφθεί, παραμένοντας ελκυστικό με επτά προς ένα.

Ο κατάλογος της θετικής προοπτικής των μεγαλύτερων εταιριών ενέργειας στον πλανήτη είναι μακρύς. Και οι διεθνείς οίκοι αξιολογούν ότι και το επόμενο έτος θα αποδειχθούν η «όαση» σε μια περίοδο των χειρότερων σεναρίων για την παγκόσμια οικονομία μετά τη «Μεγάλη Ύφεση» της δεκαετίας του 1930. 
13/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin