Thursday, August 16, 2012

ΑΠΕ: Μάχη για την Αποδέσμευση €170 εκατ.

Εντατικές προσπάθειες για την «απελευθέρωση» των περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμεύσει οι Δικαστικές Αρχές, και προέρχονται από τις εισπράξεις των εταιρειών Energa και Hellas Power, καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρουν στο euro2day, πηγές του υπουργείου, για την αποδέσμευση μέρους του ποσού αυτού, το οποίο πρέπει να αποδοθεί σε ΛΑΓΗΕ και διαχειριστές δικτύων γίνονται επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Στόχος να αναγνωριστεί ότι τουλάχιστον μέρος του συνολικού ποσού,δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν παράνομης δραστηριότητας, και πρέπει να επιστραφεί σε αυτούς που τους ανήκει.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως, για την αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων, δεν είναι δυνατόν να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του «δεύτερου πακέτου» μέτρων για τα φωτοβολταϊκά και γενικότερα τις ΑΠΕ, το οποίο ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ.


Σε κάθε περίπτωση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την ανάληψη από το ΛΑΓΗΕ του δανείου ύψους 140 εκατομμυρίων το οποίο θα χορηγήσει το ΤΠΔ και τα νομοθετικά μέτρα που θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, θα κλείσει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ενώ θα δοθεί μία ανάσα τουλάχιστον 2 χρόνων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στα νομοθετικά μέτρα που προετοιμάζονται, με αυτά θα επιχειρείται μία παρέμβαση ώστετο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων να μειωθεί χρονικά, προκειμένου προχωρήσουν οι επενδύσεις οι οποίες διαθέτουν τα φόντα υλοποίησης.
Επίσης, θα επιχειρηθεί, για μία ακόμη φορά, να γίνουν πιο «σφικτοί» οι όροι αλλαγής-πώλησης αδειών.

Όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΚΑ, τα περιθώρια παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένα καθώς οι άδειες αποτελούν περιουσιακά στοιχεία και ως εκ τούτουείναι αδύνατο να τεθούν φραγμοί στην πραγματοποίηση δικαιοπραξιών. Ωστόσο και ιδίως μετά την αναστολή κατάθεσης νέων αιτήσεων για άδειες το ΥΠΕΚΑ απασχολεί η έξαρση του φαινομένου των αγοραπωλησιών που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και θα επιδιώξει να το περιορίσει.


Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, το τελευταίο διάστημαη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με στελέχη του τραπεζικού τομέα, για τα θέματα χρηματοδότησης των επενδύσεων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να έχει άμεση γνώση για τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν επενδύσεις σε ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά, με βάση τα δεδομένα της αγοράς, κυρίως για αυτές που έγιναν στο παρελθόν.


Όπως αναφέρουν παράγοντες του τραπεζικού τομέα, με τις κινήσεις αυτές επιδιώκεται να διερευνηθούν τα πραγματικά περιθώρια που προσφέρουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τους όρους των δανείων και τον τύπο των δανείων που έχουν συναφθεί,ώστε να διαφανεί σε τι ποσοστό μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο φορολόγησης επί του κύκλου εργασιών, προκειμένου να αποτελέσει έσοδο για τον λογαριασμό ΑΠΕ.


Σε κάθε περίπτωση η ιδέα για φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικού από φωτοβολταϊκά παραμένει ενεργή, απλώς επιδιώκεται αυτή να κινηθεί μέσα σε απόλυτα ρεαλιστικά πλαίσια,ώστε να μην προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο κλάδο.
16/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin