Wednesday, August 08, 2012

Η Ελλάδα στα 10 κράτη της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις στη διαχείριση αστικών αποβλήτων

Η ΕΛΛΑΔΑ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κρατών-μελών που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έκθεσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα κράτη-μέλη όπου παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα κενά στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Στις χώρες αυτές κυριαρχούν οι κόκκινες σημαίες και σπανίζουν οι πράσινες σε τομείς όπως η συνολική ποσότητα των αποβλήτων που ανακυκλώνονται, η τιμολόγηση της διάθεσης απορριμμάτων και οι παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της διαχείρισης των αποβλήτων είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στις εν λόγω χώρες έχουν δοθεί το πολύ δύο κόκκινες σημαίες. Ακόμη μία διάσπαση της Ευρώπης, αυτή τη φορά στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Στην έκθεση κατατάσσονται τα 27 κράτη-μέλη με γνώμονα 18 κριτήρια και αξιολογούνται με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες σημαίες. Οι αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στις χώρες με κακές επιδόσεις περιλαμβάνουν ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες πολιτικές πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, έλλειψη κινήτρων για να μην οδηγούνται τα απόβλητα στους ΧΥΤΑ και ανεπαρκή υποδομή επεξεργασίας. Κατά την Κομισιόν, η ισχυρή εξάρτηση από την υγειονομική ταφή σημαίνει ότι σημειώνεται συστηματικά υστέρηση αξιοποίησης καλύτερων επιλογών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Επομένως, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.
Στον αντίποδα, οι χώρες με τις καλές επιδόσεις διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα αποκομιδής αποβλήτων και κατευθύνουν στους ΧΥΤΑ ποσοστό μικρότερο από το 5% των απορριμμάτων τους. Διαθέτουν καλώς αναπτυγμένα συστήματα ανακύκλωσης, επαρκή δυναμικότητα επεξεργασίας και παρουσιάζουν καλές επιδόσεις ως προς τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα. Στην τυπική περίπτωση, συνδυάζουν νομικά, διοικητικά και οικονομικά μέσα για αποτελεσματική άσκηση των εθνικών πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων.
Ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ εξέφρασε την ανησυχία του για την εικόνα που προκύπτει από την αξιολόγηση των κρατών-μελών. “Για να απαλλαγούν από τεράστιες ποσότητες αστικών απορριμμάτων πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υγειονομική ταφή, τη χειρότερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, παρά την ύπαρξη καλύτερων εναλλακτικών λύσεων και παρά τη διάθεση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση καλύτερων επιλογών. Θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται δυνητικά οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και πλήττονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Στις παρούσες οικονομικές περιστάσεις δεν επιτρέπεται να υπεραμυνόμαστε της τακτικής αυτής», είπε ο επίτροπος.

Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει την εν λόγω έκθεση για να συντάξει χάρτες πορείας για τα 10 κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις, στα οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Οι χάρτες πορείας θα συζητηθούν με τις εθνικές αρχές σε διμερείς συσκέψεις εργασίας το φθινόπωρο, αρχής γενομένης στην Πράγα στις 19 Σεπτεμβρίου. Η Κομισιόν επιζητεί να χρησιμοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ με μεγαλύτερη επικέντρωση στους στόχους της πολιτικής αποβλήτων. Με το προτεινόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 θα διασφαλιστεί ότι τα χρήματα της ΕΕ επενδύονται μόνο σε έργα διαχείρισης αποβλήτων εάν εκ των προτέρων πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων.
Σε πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για την Επιτροπή εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα θα εξοικονομούσε ποσό 72 δισ. κατ'Α έτος, θα αύξανε τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης κατά 42 δισ.  και θα δημιουργούσε περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας το 2020.  
8/8/12 
-----------
 Για περαιτέρω πληροφορίες Για την αναλυτική έκθεση, βλέπε:
http://ec.europa.eu/environment/waste/studies/pdf/Screening_report.pdf (ο έγχρωμος πίνακας αποτελεσμάτων βρίσκεται στη σελίδα 41)
Για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα απόβλητα, βλέπε:
http://ec.europa.eu/environment/waste/studies/index.htm  και
Κέντρο περιβαλλοντικών δεδομένων της Eurostat σχετικά με τα απόβλητα:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/waste/introduction
Ιστότοπος της Επιτροπής με αντικείμενο τη διαχείριση των αποβλήτων:
http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm
Δελτίο Τύπου σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη: IP/12/18
Δελτίο Τύπου σχετικά με τα μέσα άσκησης οικονομικής πολιτικής: IP/12/369

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin