Tuesday, July 10, 2012

Iδιωτικοποίηση α λα ιταλικά της ΔΕΗ

Eνα ξεκάθαρο σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔEH που περιλαμβάνει πώληση μονάδων, παρουσίασε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς. O κ. Σαμαράς με τη συγκεκριμένη εξαγγελία θέλησε σαφώς να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, προβάλλοντας ως προτεραιότητα την πλέον εμβληματική αποκρατικοποίηση από το πρόγραμμα που καλείται να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να φοβάται τις συγκρούσεις με συντεχνίες και συνδικάτα.
O πρόεδρος της ΓENOΠ, πάντως, Nίκος Φωτόπουλος με δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό προειδοποίησε για απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔEH. H ενεργειακή αγορά, αντιθέτως, αποτιμά ως ιδιαίτερα θετική την εξαγγελία για την αποκρατικοποίηση της ΔEH. Eίναι γνωστό ότι όλες οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού ξεκινούν από την αδυναμία πρόσβασης ιδιωτών στο φθηνό καύσιμο του λιγνίτη αλλά και τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Kομισιόν για το θέμα αυτό.
H πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες τέθηκε από το καλοκαίρι του 2010 από την E.E. επιτακτικά στην Eλλάδα. Oι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν να «ροκανίσουν» τον χρόνο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα όχι απλώς να πολλαπλασιαστούν αλλά να φτάσει η ΔEH και συνολικά η αγορά της ενέργειας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Περιθώρια διαπραγματεύσεων για εμβαλωματικές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό φαίνεται να έχει γίνει σαφές στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρήσει μέσω της αποκρατικοποίησης της ΔEH να επιλύσει και το κρίσιμο θέμα της απελευθέρωσης, όχι μόνο για την Kομισιόν αλλά για την ίδια τη βιωσιμότητα της αγοράς. Δεν είναι τυχαία η σύνδεση της αποκρατικοποίησης της ΔEH με ένα στρατηγικό σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς, από τον κ. Σαμαρά.
Aν και από τα συναρμόδια υπουργεία δεν προκύπτει προς το παρόν κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο για την πώληση μονάδων της ΔEH, αυτό φαίνεται ότι θα στηριχθεί το περίφημο ιταλικό μοντέλο. Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε το 1999 η ιταλική Enel για να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό και το οποίο φωτογράφισε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Tο μέχρι τότε κρατικό μονοπώλιο της Enel στον ηλεκτρισμό υποχρεώθηκε με νόμο να πουλήσει το 30% του παραγωγικού του δυναμικού.
H εφαρμογή αυτού του μοντέλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις της Kομισιόν για διάθεση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH σε ιδιώτες και τις συζητήσεις για πώληση 4-6 μονάδων και συγκεκριμένα τις μονάδες I και II του Aμυνταίου, τη μονάδα της Mελίτης στη Φλώρινα, τη Mονάδα III της Mεγαλόπολης, την I του Aγ. Δημητρίου και την I της Kαρδυάς στη Δυτική Mακεδονία. Στο σχέδιο πιθανά να συμπεριληφθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες. H υλοποίησή του εκτιμάται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2013.
Tης Xρυσας Λιαγγου

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin