Monday, July 02, 2012

«Παραφουσκωμένοι» οι φόβοι περί κλιματικής αλλαγής, λέει η ExxonMobil

Οι φόβοι για την κλιματική αλλαγή είναι «παραφουσκωμένοι», ενώ η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και αύξηση του επιπέδου της θάλασσας θα πρέπει να εξεταστούν ως προβλήματα μηχανικής, ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρίας διύλισης πετρελαίου στον κόσμο, ExxonΜobil.
Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη παγκόσμια προτεραιότητα από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, διότι θα έδινε σε δισεκατομμύρια φτωχούς σε επίπεδο ενέργειας πρόσβαση σε παροχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ισχυρίζεται ο Rex Tillerson.
 «Θα θέλανε να καίνε ορυκτά καύσιμα διότι η ποιότητα ζωής τους θα βελτιώνονταν υπέρμετρα», υπογράμμισε.

 «Θα σώζαμε εκατομμύρια ζωές εάν καθιστούσαμε τα ορυκτά καύσιμα διαθέσιμα στα μέρη του κόσμου που δεν τα έχουν», πρόσθεσε.
Ο Tillerson πρότεινε προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω μεθόδων μηχανικής, αντί να γίνονται προσπάθειες πρόληψης, εξαλείφοντας την χρήση ορυκτών καυσίμων.
Οι άνθρωποι πάντα προσαρμόζονται στην αλλαγή, τόνισε, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης θερμοκρασίας της γης.
 «Αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που μετακινούν τις περιοχές καλλιέργειας- θα προσαρμοστούμε σε αυτό. Είναι ένα μηχανικό πρόβλημα και έχει μηχανική λύση», τόνισε σε παρουσίασή του στο αμερικανικό συμβούλιο εξωτερικών σχέσεων στη Ν. Υόρκη.
Οι άνθρωποι που μένουν στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση του επιπέδου της επιφάνειας της θάλασσας, σοβαρούς ανέμους, πλημμύρες και ξηρασίες.
Η ExxonMobil, που κάποτε ασκούσε δριμεία κριτική στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή, αναγνώρισε υπό τον Tillerson, ότι οι εκπομπές που προκαλούνται από τον άνθρωπο έχουν συνεισφέρει στην αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη.
Η εταιρεία τώρα υποστηρίζει την φορολόγηση των εκπομπών άνθρακα.

Απόψεις

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Hillary Clinton τόνισε στη σύνοδο του Ρίο: «Οι κυβερνήσεις από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή στην συνεχή φτώχεια και στη διαχρονική έλλειψη ενέργειας».
Η ένωση ευρωπαίων εργοδοτών ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του μονομερούς στόχου της ΕΕ 20% μείωσης των εκπομπών άνθρακα σε αυτό το χρονικό σημείο, θα ήταν απίθανο να πείσει και τις άλλες χώρες να υιοθετήσουν παρόμοιους στόχους. Ακόμη, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία σε στιγμές οικονομικής κρίσης», είπε ο πρόεδρος της BusinessEurope, Jürgen R. Thumann.
 
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin