Tuesday, July 17, 2012

Ενέργεια: νέες διαπραγματεύσεις ΥΠΕΚΑ – τρόικας

Επαναλαμβάνονται, για τρίτη φορά από τότε που υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο, οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΚΑ με τρόικα και Κομισιόν, για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, από τον Ιούλιο του 2010, οπότε για πρώτη φορά η τρόικα έθεσε θέματα όπως η σύνδεση λιανικής τιμής ηλεκτρικού με χονδρική, η πρόσβαση και τρίτων εκτός ΔΕΗ στο λιγνίτη και σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη, η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού ελάχιστα προχώρησε.
Στην ουσία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόοδος σημειώθηκε μόνο σε ό,τι αφορά  την άρση των στρεβλώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού και τη σύνδεσή τους με την τιμή χονδρικής.

Σε αυτό το πλαίσιο η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ξεκινά διαπραγματεύσεις για όλες τις εκκρεμότητες.
Από την πλευρά της τρόικας αυτό που προέχει είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή αγορά, με κύριο θέμα το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την εφαρμογή νέων εργαλείων, όπως προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης ενέργειας, αλλά και την παραχώρηση δημόσιων λιγνιτωρυχείων.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις που μελετά η κυβέρνηση, συνυπολογίζουν  τόσο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών στα θέματα της ενέργειας, όσο  και το νέο πλαίσιο που θα πρέπει να ισχύσει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά από το 2014.
EcoNews.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin