Thursday, July 19, 2012

ΣΤΗΝ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ: Ένας θησαυρός κάτω από το κέλυφος

Ο συνεταιρισμός οστρακοκαλλιεργητών βγάζει ήδη 750 τόνους μύδια σε ετήσια βάση ενώ προτείνει συγκαλλιέργεια με τον αλιευτικό συνεταιρισμό «Άγιος Νικόλαος» για την διαχείριση των καβουριών που αφθονούν και
την ανάπτυξη στρειδιών, κυδωνιών, τελίνας, καλογνωμών κ.ά.

O Bιστωνικός όρμος πηγή πλούτου και 200 θέσεων εργασίας στη Ροδόπη, σύμφωνα με σχεδιασμό που παρουσιάζει  στο «Χ» ο Νίκος Σταμούδης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μελαχροινή Μαρτίδου
Σε έκταση 120 στρεμμάτων στον Βιστωνικό όρμο, δίπλα στην πιο διάσημη λίμνη της χώρας την Βιστωνίδα, εκτείνονται στην περιοχή μεταξύ Φαναρίου και Λάγους στο θαλάσσιο πάρκο που έχει καθοριστεί από το πολεμικό ναυτικό  οι καλλιέργειες οστράκων του συνεταιρισμού οστρακοκαλλιεργητών Θράκης. Μύδια που ζουν κάτω από φυσικές συνθήκες, που αναπτύσσονται και μεγαλώνουν χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των καλλιεργητών αποτελούν ένα αυθεντικό περιζήτητο προϊόν που καταλήγει σε ένα ποσοστό στην αγορά της Θράκης και στο μεγαλύτερο μέρος του εξάγεται στην Ιταλία και την Γαλλία.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νίκος Σταμούδης μας εξηγεί την όλη προσπάθεια που γίνεται με πολλά απρόοπτα, αλλά σε πείσμα όλων των μελών του συνεταιρισμού με στόχο ένα αυθεντικό προϊόν τα μύδια του θρακικού πελάγους αλλά και τα στρείδια που σύντομα θα παραχθούν από φυσικό γόνο. Σε ετήσια βάση παράγουμε 750 τόνους μύδια και τώρα προχωράμε στην παραγωγή χτενιών και στρειδιών», θα πει αναφερόμενος και στην συνεργασία του με την Περιφέρεια για την ανάπτυξη παράκτιων περιοχών και την δημιουργία κέντρου εξυγίανσης οστρακοειδών και κέντρου αποστολής το οποίο θα αναλαμβάνει την διαλογή, την εξέταση και συσκευασία των μυδιών που θα παίρνουν το ειδικό καρτελάκι –βεβαίωση ότι είναι υγιή, κατάλληλα για βρώση.
Ο κύκλος της ζωής είναι 12-18 μήνες μέχρι να φθάσουν στην εμπορία και σ΄αυτό καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες και  ο κυματισμός της θάλασσας.
Πάντως ο συνεταιρισμός θέλει να περιφρουρήσει  τις μονάδες ώστε να παράγουν τα όστρακα και ο ίδιος να τα εμπορεύεται για να μπορεί να διασφαλίσει τιμές, αγορές και να προστατεύει τους παραγωγούς. Ήδη σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία και το τμήμα αλιείας έχει οριοθετήσει τις ζώνες οστρακοκαλλιέργειας και κινείται ώστε να υπάρξει δυναμική παραγωγή και σε άλλα όστραοκοειδή. «Η περιοχή μας έχει καλογνώμες που είναι σαν τις φούσκες και συμβάλλουν καταλυτικά στην υγεία ατόμων που έχουν θυροειδή, ενώ υπάρχουν κυδώνια, τελίνες που είναι το άσπρο μύδι που το ζητούν υπερβολικά οι Ιταλοί, αχιβάδες και στρείδια.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να φέρουμε γόνο και να αναζωογονήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον κάτι που μπορεί να γίνει αν το αφήσουμε άθικτο», θα μας πει ο πρόεδρος Νίκος Σταμούδης.

«Μια άλλη σκέψη είναι να υπάρξει συγκαλλιέργεια με τις λιμνοθάλασσες σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό του Αγίου Νικολάου και για την αξιοποίηση των καβουριών που είναι ενοχλητικά για τις μυδοκαλλιέργειες αλλά μπορούν να πουληθούν σε νέες αγορές», προσθέτει λέγοντας ότι σύμφωνα με δική τους έρευνα αν αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες θα ανοίξουν από τον συνεταιρισμό 150-200 θέσεις εργασίας. Βασικός παράγοντας γι’ αυτό είναι να διαμορφωθεί ο φορέας ΠΑΟΥ, περιοχής ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών έτσι ώστε να αποδειχθεί το σλόγκαν που βάζουν οι ίδιοι να αποκαλυφθεί ένας θησαυρός κάτω από το κέλυφος!
Να λοιπόν που μπορεί να προκύψουν προσοδοφόρες δράσεις, να τονωθεί η απασχόληση αρκεί να αφουγκραστούμε αυτό που μας λένε οι οστρακοκαλλιεργητές Θράκης και να προχωρήσουν τα βήματα που κωλυσιεργούν στην γραφειοκρατία.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin