Monday, July 30, 2012

Το λάδι φασολιού σόγιας μπορεί να μειώσει τη χρήση των παράγωγων του πετρελαίου στην κατασκευή ελαστικών

Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους καταναλωτές και το περιβάλλον με τη μείωση της ποσότητας των παραγώγων του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στα ελαστικά, αλλά και με την αύξηση της διάρκειας ζωής των ελαστικών, δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, στο Οχάιο των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Goodyear ανακάλυψαν ότι η χρησιμοποίηση λαδιού από φασόλι σόγιας στα ελαστικά θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη ζωή του ελαστικού κατά 10 τοις εκατό και να μειώσει τη χρήση των παραγώγων του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε αυτά μέχρι και κατά επτά εκατομμύρια γαλόνια το χρόνο.

Επιπλέον, οι δοκιμές στις εγκαταστάσεις ελαστικών της Goodyear στο Lawton της Οκλαχόμα έδειξαν βελτιωμένες ικανότητες ανάμιξης κατά τη διαδικασία κατασκευής. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι οι ενώσεις ελαστικού που δημιουργήθηκαν με το μίγμα λαδιού σόγιας αναμιγνύονταν ευκολότερα με το πυρίτιο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των ελαστικών. Αυτό το στοιχείο μπορεί  να βελτιώσει την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων και να μειώσει την κατανάλωση ενέργεια και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Τα πρωτότυπα ελαστικά που κατασκευάζονται τώρα στο Lawton θα αξιολογηθούν στα πεδία δοκιμών και πιστοποίησης της Goodyear στο San Angelo του Τέξας τους επόμενους μήνες. Εάν οι δείκτες αξιολόγησης παραμείνουν θετικοί, η Goodyear θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αγοράζουν τα ελαστικά που θα κατασκευάζονται με λάδι φασολιών σόγιας από το 2015.
Από τη μια λοιπόν αναμένεται να υπάρχει οικονομικό όφελος για τους οδηγούς-αγοραστές των ελαστικών, μέσω της αυξημένης ζωής του ελαστικού, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία θα κερδίζει με την αυξημένη αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγή.
Σημειώνουμε ότι η Ένωση Παραγωγών Φασολιού Σόγιας (USB) χρηματοδοτεί το πρόγραμμα της Goodyear με μια επιχορήγηση της τάξης των 500.000 δολαρίων για πάνω από δύο χρόνια.
Η Goodyear θα παρουσιάσει ένα ελαστικό φτιαγμένο με λάδι φασολιών σόγιας στις 6-7 Αυγούστου στο ερευνητικό κέντρο της Ford Motor Company στο Dearborn του Μίσιγκαν, στα πλαίσια του προγράμματος υποστήριξης της USB.
Η χρήση του λαδιού φασολιών σόγιας δεν είναι η μοναδική από τις κινήσεις που κάνει η Goodyear αυτήν την περίοδο για να αυξήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πρώτων υλών της.
Σε συνεργασία με την DuPont Industrial Biosciences προσπαθεί να εξελίξει το BioIsoprene, μια επαναστατική εναλλακτική βιο-λύση για το ισοπρένιο που είναι βασισμένο στο πετρέλαιο. Το BioIsoprene μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συνθετικού λάστιχου -που είναι στη συνέχεια μια εναλλακτική λύση για το φυσικό λάστιχο- και άλλα ελαστομερή υλικά. Η ανάπτυξη του BioIsoprene θα βοηθήσει περαιτέρω στη μειώση της εξάρτησης των ελαστικών και της βιομηχανίας του λάστιχου από τα βασισμένα στο πετρέλαιο προϊόντα.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin