Thursday, July 19, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν αποσύρεται η αίτηση για Μηχανισμό....Σε παρεξήγηση αποδίδονται τα δημοσιεύματα για δηλώσεις Σόιμπλε

Σοβαρό μπέρδεμα, με σοβαρές παρεξηγήσεις, εξελίχθηκε τις τελευταίες ώρες σε σχέση με τις προθέσεις της Κύπρου έναντι του Μηχανισμού Στήριξης. Σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , φέρεται να σχολίασε πως η Κυπριακή Δημοκρατία απέσυρε το αρχικό της αίτημα για πλήρη υπαγωγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η σχετική είδηση ήδη κυκλοφορεί σε διάφορα μέσα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό. Αντί τούτου, η κυβέρνηση απέστειλε αίτημα για απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις υποχρεώσεις της ως εγγυητής του Μηχανισμού. Μετά, όμως, από ορισμένες αντιδράσεις, το αίτημα αυτό αποσύρθηκε «πολύ πρόσφατα». Πάντως, δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόσυρσης του αιτήματος για ένταξη στον Μηχανισμό από την Λευκωσία.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε φέρεται να ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Προϋπολογισμού πως η Κύπρος «επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζές της.»
Η σχετική είδηση, η οποία αποδίδεται στο ΑΜΠΕ, καταλήγει:  «Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης [σ.σ. της Επιτροπής Προϋπολογισμού], σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη. Στον κυβερνητικό συνασπισμό πάντως, σημειώνεται, δεν αναμένουν να σκεφτεί αυτή τη στιγμή την έξοδό της από την Ευρωζώνη.»
kathimerini.com.cy

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin