Monday, July 02, 2012

Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα εξειδικευθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασ.Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία.

O ίδιος επανέλαβε ότι στρατηγικοί στόχοι παραμένουν η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων και η ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξήγησε ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων με την προσθήκη κεφαλαίων, τεχνογνωσίας και ευελιξίας στο σύστημα.


Επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, όπως ο ελληνοβουλγαρικός (IGB) και ο ελληνοϊταλικός (IGI) αγωγός και πως άλλα σχέδια αγωγών, όπως ο ΤΑΡ (Ελλάδα- Βουλγαρία- Ιταλία) και ο South Stream, εφόσον υλοποιηθούν θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε τις νέες πιθανές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, που περιλαμβάνουν την περιοχή της Κασπίας ( Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν), το Ιράκ, τον αγωγό South Stream της ρωσικής Gazprom, αλλά και τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος και Ισραήλ).


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του τερματικού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα καθώς και τις επεκτάσεις του δικτύου προς Αλιβέρι και Μεγαλόπολη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.


Ο Σόλων Κασσίνης, διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας της Κύπρου, παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο και αποκάλυψε ότι, εκτός από τις εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, εξετάζεται η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.000 μεγαβάτ και υποβρύχιου καλωδίου για την εξαγωγή μέρους της παραγόμενης ενέργειας μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ.


Στην οικονομική και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού TAP (Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) αναφέρθηκε ο διευθυντής της εταιρείας για την Ελλάδα Ρ.Σκούφιας.


Όπως είπε, η υλοποίηση του αγωγού σημαίνει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.


Η κατασκευή του έργου εξαρτάται κυρίως από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτήσει το κοίτασμα, μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων TAP και «Ναμπούκο».

--------------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin