Monday, July 30, 2012

Στο ψυγείο οι διαγωνισμοί για τους νέους ΧΥΤΑ

Ξαναρχίζουν από το μηδέν οι συζητήσεις
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται και πάλι η Αττική όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Αν και έχει προηγηθεί μία δεκαετία συζητήσεων - αδιέξοδων στην πλειονότητά τους - και προσπαθειών από την πλευρά της διοίκησης, ακόμη δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ).
Καμία διαδικασία δεν έχει προχωρήσει για την κατασκευή των προβλεπόμενων έργων υποδομής, αν και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε στις αρχές του χρόνου ότι τον Φεβρουάριο θα ξεκινούσε η πρώτη φάση διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, η νέα πολιτική ηγεσία μελετά τις παραμέτρους του θέματος, ωστόσο ακόμη δεν είναι έτοιμη να δώσει μια σαφή απάντηση σε τέσσερα καίρια ερωτήματα:
  • Θα είναι ένας ή περισσότεροι οι διαγωνισμοί;
  • Πότε θα ξεκινήσει (ή θα ξεκινήσουν);
  • Τι θα πράξει με το «αγκάθι» της Κερατέας (ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει προτείνει διαφορετική χωροθέτηση από εκείνη που προβλέπεται στον ΠεΣΔΑ).
  • Τα έργα θα προχωρήσουν μέσω χρηματοοικονομικού σχήματος ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), όπως είχε προαναγγελθεί;
Το κόστος κατασκευής των υποδομών εκτιμάται σε περισσότερα από 430 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της κατασκευής τους με κοινοτικές ενισχύσεις οι οποίες εκτιμώνται σε 30% του κόστους των έργων. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και κυρίως με τραπεζικό δανεισμό, τον οποίο οφείλει να εξασφαλίσει ο επενδυτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προσανατολίζονται σε έναν διαγωνισμό. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από διερευνητικές επαφές παραγόντων των δύο υπουργείων με στελέχη τραπεζών διεφάνη ότι τα τραπεζικά ιδρύματα υποστηρίζουν την προοπτική ενός ισχυρού επενδυτικού σχήματος ώστε να εξασφαλιστούν οφέλη από οικονομία κλίμακας, αλλά και από την ευελιξία ενός ενιαίου συστήματος για την πρωτεύουσα. Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια επιδιώκει την προκήρυξη περισσότερων διαγωνισμών. Αυτό θα της εξασφαλίσει ότι, ακόμη και αν μπλοκάρει ένα έργο, τα υπόλοιπα μπορούν να εκτελεστούν.
Εν τω μεταξύ, καθημερινά στον μοναδικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Αττικής, σε αυτόν της Φυλής, καταλήγουν καθημερινά περίπου 6.000 με 7.000 τόνοι απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έπρεπε ήδη από το 2007 να υποδέχεται μόνο τα απορρίμματα της Δυτικής Αττικής και να έχει εν λειτουργία ΟΕΔΑ. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να δέχεται τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου, με συνέπεια να βαδίζει με γοργούς ρυθμούς προς τον κορεσμό του. Μάλιστα θα είχε ήδη κορεστεί αν δεν είχε υλοποιηθεί βαθιά εκσκαφή από την Ηλέκτωρ ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος πλήρωσης του κυττάρου ως τον Οκτώβριο του 2014. 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin