Thursday, July 26, 2012

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των σκουπιδιών οι Αθηναίοι

Του Ηλία Μπενέκου
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ...
Στο «σημείο μηδέν» βρίσκεται πλέον το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, Δυτικής Αττικής, με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) βυθισμένο στα χρέη του, να αδυνατεί μέχρι στιγμής να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να βρίσκονται αντιμέτωποι -εν μέσω καλοκαιριού- με τον εφιάλτη των σκουπιδιών.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει αποφασιστεί η διενέργεια τακτικού διαγωνισμού για τις υποστηρικτικές λειτουργίες του ΧΥΤΑ με συνολική διάρκεια 26 μηνών, ο οποίος ωστόσο δεν πρόκειται να τελεσφορήσει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου και αυτό εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων αναζητείται άμεσα λύση.
Προ των ευθυνών τους έθεσε τους εργαζομένους στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει για το πρόβλημα τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.
«Αυτή τη στιγμή ο ΕΔΣΝΑ, και μέχρι να αναδειχθεί ο μειοδότης του μεγάλου διαγωνισμού για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει τρεις επιλογές: Να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ αποκλειστικά με τους εργαζομένους του Συνδέσμου, να διαπραγματευτούμε με ένα ανάδοχο για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού ή να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από όλους τους διευθυντές του Συνδέσμου να τοποθετηθούν υπεύθυνα και εγγράφως αν μπορεί ο Σύνδεσμος να εκτελέσει μόνος του το έργο, και όπως διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις τους, προέκυψε «αδυναμία των υπηρεσιών να αναλάβουν άμεσα το έργο αυτό».
Κατόπιν έγινε εισήγηση για ανάθεση των εργασιών σε ανάδοχο, σύμφωνα και με τη γνώμη του Νομικού Συμβούλου του Συνδέσμου, για την άμεση αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος και μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, την οποία ομόφωνα ενέκριναν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Άλλωστε όπως τόνισε και ο κ. Σγουρός η διαδικασία αυτή, ούτως ή άλλως, προβλέπεται από τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών. Εξάλλου η σχετική σύμβαση θα σταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα προχωρήσει μόνο εφόσον υπάρξει έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Δημοπράτηση
Η Εκτελεστική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε επίσης τη δημοπράτηση της αποκατάστασης των μη λειτουργούντων ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα: Του ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000 ευρώ, του ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000 ευρώ, του ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000 ευρώ, του ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, του ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει το ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και το ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000 ευρώ, του ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Μεθάνων και ΧΑΔΑ Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ.
Αποφασίστηκε, επίσης, η ασφαλής μεταφορά σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, της τέφρας, που παράχθηκε στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στα Άνω Λιόσια, την περίοδο 2002-2007 και παρέμενε αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 26/7

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin