Tuesday, July 24, 2012

Μολυσμένες θάλασσες: Η κλιματική αλλαγή «αυξάνει τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Βαλτική»

Λονδίνο: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας στη Βαλτική φαίνεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την εμφάνιση στις γύρω περιοχές βακτηρίων του γένους Vibrio, τα οποία προκαλούν χολέρα και άλλες μορφές γαστρεντερίτιδας.

«Οι μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα που καταγράφονται τις χρονιές με καύσωνα υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή πράγματι αυξάνει τις λοιμώξεις» δήλωσε στο Reuters o Κρεγκ Μπέικερ-Όστιν του βρετανικού Κέντρου Επιστήμης Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας.


Σε συνεργασία με συναδέλφους του στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ, ο Μπέικερ-Όστιν διαπίστωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από βακτήρια Vibrio στις χώρες της Βαλτικής τείνουν να κορυφώνονται όταν αυξάνεται η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας.


Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αποδείξει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας είναι η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, αποτελεί όμως ισχυρή ένδειξη.


Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέση θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων σε όλο τον κόσμο ανέβαινε καά 0,17 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία το διάστημα 1980-2010. Στη Βαλτική, όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ταχύτερη και έφτανε τους 6,3 με 7,8 βαθμούς το ίδιο διάστημα.


Στην περιοχή της Βαλτικής, η κλιματική αλλαγή προκαλεί όχι μόνο θέρμανση των υδάτων αλλά και αύξηση των βροχοπτώσεων. Mε τη σειρά τους, οι βροχές μειώνουν την αλατότητα της Βαλτικής.


Οι υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες και η μειωμένη αλατότητα είναι γνωστό ότι ευνοούν την εξάπλωση των βακτηρίων Vibrio, στα οποία κατατάσσεται και το βακτήριο της χολέρας Vobrio cholerae.


Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί επιδημίες γαστρεντερίτιδας από βακτήρια Vibrio ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνταν υπερβολικά ψυχρές για την επιβίωση των μικροβίων, όπως η Χιλή, το Περού, το Ισραήλ, η βορειοδυτική Ισπανία και το βόρειο τμήμα της ακτής των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin