Monday, July 02, 2012

Στερεύει η Χαλκιδική λόγω σπατάλης και...μπαξεβάνηδων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Προβλήματα υδροδότησης -έστω και περιορισμένα- αντιμετωπίζει και φέτος μια σειρά από παραλιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής, καθώς μπορεί η τουριστική ζήτηση να έχει μειωθεί σε σύγκριση με άλλα χρόνια, ωστόσο η νέα μόδα των... μπαξεβάνηδων μπορεί να τινάξει ολόκληρα δίκτυα στον αέρα, λόγω υπερκατανάλωσης.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο με πολλούς επισκέπτες (το προηγούμενο), η Χαλκιδική το πέρασε με μεμονωμένα προβλήματα υδροδότησης. Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές τονίζουν πως, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία κατοίκων και επισκεπτών, που συνεχίζουν να υπερκαταναλώνουν νερό, δε θα μπορούν να σώσουν την κατάσταση ούτε οι αλλεπάλληλες γεωτρήσεις, που κατάντησαν το νομό σουρωτήρι...

Τα κυριότερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει η δυτική Χαλκιδική και ειδικά οι οικισμοί που είναι σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι λόγω κρίσης (κατανάλωση βενζίνης) δέχονται το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών το Σαββατοκύριακο. Στους υπόλοιπους δήμους τα προβλήματα που εμφανίζονται οφείλονται κυρίως σε βλάβες, οι οποίες οδηγούν σε διακοπές υδροδότησης και ταλαιπωρία.
Πολύγυρος
Στον Πολύγυρο δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με την υδροδότηση. Αλλωστε, ο συγκεκριμένος δήμος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν οργανωμένος και στο παρελθόν. Ο δήμαρχος, Αστέριος Ζωγράφος, επισήμανε ότι διακοπές παρατηρούνται από συνήθεις βλάβες κι όχι από αδυναμία παροχής νερού. «Εχουμε ήδη διαθέσει 300.000 ευρώ για γεωτρήσεις και διαθέτουμε άλλα 200.000 ευρώ για να έχουμε επάρκεια, ενώ κύριο μέλημά μας είναι οι αντικαταστάσεις των αγωγών των υδρευτικών δικτύων, που είναι από αμίαντο», τόνισε ο κ. Ζωγράφος.
Σιθωνία
Στο δήμο Σιθωνίας, φέτος δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από την περιοχή της Νικήτης, όπου έκλεψαν τρεις μετασχηματιστές της ΔΕΗ για το χαλκό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στον οικισμό. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ιωάννη Τζίτζιο, «οι δυο μετασχηματιστές αποκαταστάθηκαν και το ίδιο γίνεται και με τον τρίτο». Προβλήματα δεν παρατηρήθηκαν ούτε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν υπήρξε αυξημένη επισκεψιμότητα στην περιοχή, ενώ ακόμη καλύτερα προβλέπονται τα πράγματα για το επόμενο καλοκαίρι, τουλάχιστον σε επίπεδο ποιότητας νερού, καθώς αναμένεται η διάθεση 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού, που σύμφωνα με το δήμαρχο θα είναι έτοιμες την επόμενη άνοιξη.
Δήμος Αριστοτέλη
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, σημείωσε ότι τα προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζονται με νέες γεωτρήσεις και υποδομές εκσυγχρονισμού του δικτύου. Ενα πρόβλημα υπήρξε ήδη στα Πυργαδίκια, όπου ενσωματώθηκε στο δίκτυο υδροδότησης μια ιδιωτική γεώτρηση και το επόμενο καλοκαίρι θα ενσωματωθεί άλλη μία δημοτική. «Το Σαββατοκύριακο που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός υπάρχουν κάποια προβλήματα, ευτυχώς ακόμη όχι σημαντικά. Ομως υπάρχει και το ζήτημα της σπατάλης νερού, που είναι υπερβολική ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν και πολλά αυθαίρετα», εξήγησε ο κ. Πάχτας.
Ν. Προποντίδα
Στο δήμο Νέας Προποντίδας τα προβλήματα είναι ακόμη πιο έντονα. Ο δήμαρχος, Δαμιανός Ιορδανίδης, τόνισε ότι «υπάρχει υπερκατανάλωση νερού και η ανεπάρκεια ποσοτήτων, η έλλειψη νερού είναι γεγονός. Συνεπώς, πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι κάνουμε. Εμείς ανοίξαμε δέκα γεωτρήσεις, ανοίγουμε άλλες οχτώ, αλλά το νερό είναι περιορισμένο. Με την αυξημένη τιμή της βενζίνης εμείς που είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη γινόμαστε αποδέκτες του μεγαλύτερου όγκου επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα. Το προηγούμενο η περιοχή θύμιζε ζούγκλα. Βουλιάξαμε κυριολεκτικά από κόσμο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ποσότητες σε νερό που απαιτούνται είναι αδύνατο να βρεθούν».
Η υπερκατανάλωση νερού στην περιοχή έχει γίνει πιο έντονη πλέον με τη μόδα των... μπαξέδων. «Κάθε αυλή και μπαξές... Ο κόσμος είναι σπάταλος. Πέρσι τα πήγαμε αρκετά καλά. Φέτος είχαμε προβλήματα στο Λάκκωμα, όπου δεν μπορούμε να ανοίξουμε γεωτρήσεις και συμπληρώνουμε τις ποσότητες από την Αγία Παρασκευή. Τα προβλήματά μας υπάρχουν σε όλες τις παραλιακές περιοχές, αλλά αν αρχίσουν όλοι να σέβονται το νερό και να καταναλώνουν με μέτρο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση», είπε ο κ. Ιορδανίδης.
Κασσάνδρα
Στην Κασσάνδρα έχουν εμφανιστεί ήδη κάποια μικροπροβλήματα, που σταδιακά αντιμετωπίζονται. Οπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Σπανός, «το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε προβλήματα, καθώς είχαμε πολύ κόσμο στην περιοχή. Κάηκαν τρία μηχανήματα γεωτρήσεων, αλλά αποκαταστήσαμε τα προβλήματα διοχετεύοντας νερό από άλλες περιοχές. Επάρκεια έχουμε, αλλά χρειάζεται όλοι να κάνουν οικονομία. Δεν μπορεί να υπάρχουν σπίτια 50 τ.μ. με δυο στρέμματα γκαζόν, τα οποία ποτίζονται όλη τη μέρα. Εχουμε σημαντικές απώλειες κι από τις διαρροές. Αυτό το Σαββατοκύριακο δε θα υπάρχει πρόβλημα πουθενά και θα ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες». Οι περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο και η Κρυοπηγή.
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin