Monday, July 23, 2012

Εθνικό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών εξετάζει η Κίνα

Η Κίνα εξετάζει μηχανισμούς ελέγχου των τιμών και αυστηρής ρύθμισης των αγορών για τα συστήματα εμπορίας εκπομπών, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αστάθεια στην αγορά, αλλά και τα «σκάνδαλα» που έπληξαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, καθώς έρευνες δείχνουν ότι η χώρα έχει φθάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα των κατά κεφαλήν εκπομπών. 

Τα συστήματα θα έχουν ως στόχο να σταματήσουν την ραγδαία αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η παγκόσμια αγορά άνθρακα παραπαίει από την τεράστια υπερπροσφορά και σημειώνει ρεκόρ χαμηλών τιμών.
Οι ευρωπαϊκές άδειες έχασαν 80% της αξίας τους από τα μέσα του 2008 και 50% τον τελευταίο χρόνο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα ότι η αγορά άνθρακα αποδυναμώνεται από τις προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές.
Ο Δήμος του Πεκίνου, που θα φιλοξενήσει ένα από τα 7 πιλοτικά συστήματα από το 2013 ή το 2014, σχεδιάζει να εισαγάγει ελάχιστες και ανώτατες τιμές στην αγορά CO2 της πόλης, μια κίνηση που ελπίζει να αποτρέψει την «αστάθεια» αγοράς που προκάλεσε το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ.
«Η Κίνα θα εξετάσει την εισαγωγή τόσο ανώτατα όσο και κατώτατα όρια τιμών, προκειμένου να αποφευχθεί η δραματική διακύμανση των τιμών που παρατηρήθηκε στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ», είπε ο Chen Jianpeng  από το Κέντρο Ανάπτυξης και Έρευνας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εξετάζει τον αντίκτυπο ενός μελλοντικού κινεζικού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.
Η Κίνα, που προκαλεί σχεδόν το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες από τα πιλοτικά προγράμματα έτσι ώστε να θεσπίσει μια εθνική αγορά CO2 αργότερα μέσα στο χρόνο. 
Περιορισμοί 
Η αστάθεια είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά της ΕΕ από την έναρξή της το 2005.
Η φοροδιαφυγή, η κλοπή αδειών και η εκ νέου χρησιμοποίηση των πιστώσεων επίσης έχουν καταστρέψει τη φήμη της μεγαλύτερης αγοράς άνθρακα.
Η Κίνα, που σε γενικές γραμμές είναι σκεπτική απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σχεδιάζει να θέσει το δικό της σύστημα CO2 υπό αυστηρό έλεγχο.
Η εμπορία εκπομπών θα πραγματοποιηθεί στις εγκεκριμένες από την κυβέρνηση ανταλλαγές, ενώ οι πρόσφατοι κανονισμοί του Συμβουλίου της Επικρατείας σημαίνουν ότι θα επιτρέπονται μόνο εμπορίες άμεσης παράδοσης με πενθήμερη καθυστέρηση.
Ευρωπαϊκά επίπεδα άνθρακα 
Τα νέα ενός κινεζικού συστήματος εμπορίας άνθρακα έρχονται μετά τη δήλωση στις 18 Ιουλίου του κέντρου ερευνών της Κομισιόν, ότι ο μέσος όρος εκπομπών CO2 στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 9% στους 7.2 τόνους ανά κάτοικο πέρυσι.  Αντίθετα, τα επίπεδα CO2 της ΕΕ μειώθηκαν κατά 3% στους 7.5 τόνους
Στις διαπραγματεύσεις της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η Κίνα ισχυρίζεται ότι πρέπει να κριθεί ως αναπτυσσόμενη χώρα- και επομένως να έχει λιγότερο αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών ως μέρος της αρχής των «Κοινών αλλά Διαφοροποιημένων Ευθυνών», που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Η Κίνα επικαλείται την ίδια αρχή και για την εξαίρεση των αερογραμμών της από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών.
23/7 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin