Tuesday, July 31, 2012

«Ψυχρές» στέγες για δροσερό καλοκαίρι

Της ΦΑΙΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

Οικονομική και οικολογική λύση για σπίτια που σήμερα «πνίγονται» από τις υψηλές θερμοκρασίες και το τσιμέντο των πόλεων αποτελούν οι ψυχρές στέγες.


Ερευνες έχουν δείξει ότι τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας που δαπανάται σε μια πόλη, ενώ σε περιόδους καύσωνα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν διαστήματα μεγαλύτερα των 150 διαδοχικών ωρών με εσωτερικές θερμοκρασίες υψηλότερες από 33 βαθμούς Κελσίου. Το γεγονός αυτό δείχνει την ανάγκη εφαρμογής «έξυπνων» υλικών που μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία δωματίου έως και 5 βαθμούς Κελσίου.


Οι «ψυχρές» στέγες, όπως ονομάζονται, είναι ένα σύστημα κάλυψης οροφής ικανό -με τη βοήθεια ειδικών υλικών- να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στην ατμόσφαιρα και να κρατά την οροφή δροσερή υπό τον ήλιο. Ετσι, μειώνεται η ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται στο κτίριο και διατηρείται μια πιο δροσερή και σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.


Η χρήση των ψυχρών υλικών βοηθά ώστε οι οροφές να απορροφούν λιγότερη θερμότητα και να παραμένουν έως και 33 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερες από τις συμβατικές οροφές, κυρίως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.


«Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει δραματική κλιματική μεταβολή στην Αττική. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί οι μέσες και μέγιστες θερμοκρασίες, τα διαστήματα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η συχνότητα εμφάνισης καυσώνων», τονίζει στη Real planet ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης. «Το γεγονός αυτό οφείλεται στη γενικότερη κλιματική μεταβολή που επηρεάζει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο έντονο φαινόμενο της θερμικής νησίδας στην περιοχή της Αθήνας -εξαιτίας της απώλειας περιαστικού πρασίνου στην πόλη- τη συνεχή προσθήκη τσιμέντου ιδίως στην ανατολική Αττική και στην παντελή έλλειψη πρόνοιας για εφαρμογή βιοκλιματικών λύσεων. Η εφαρμογή της ψυχρής στέγης είναι η έξυπνη λύση δροσιάς», προσθέτει.


Ελληνικής παραγωγής


Τα υλικά για ψυχρές οροφές είναι σύγχρονης τεχνολογίας και στην πλειοψηφία τους παρασκευάζονται στην Ελλάδα και εξάγονται στο εξωτερικό. Οι τεχνολογίες αυτές είναι χαμηλού κόστους και αποτελούν τη φθηνότερη λύση από οποιαδήποτε άλλη στην αγορά, καθώς ο πολίτης το μόνο που έχει να κάνει είναι να προμηθευτεί τα ψυχρά -λευκού κυρίως χρώματος- υλικά από τα χρωματοπωλεία. Υπάρχουν τριών ειδών ψυχρές στέγες με βάση τα υλικά τους:


1. Οι «εκ φύσεως» ψυχρές στέγες, που είναι όσες έχουν φτιαχτεί από άσπρο βινύλιο, υλικό ιδιαίτερα ανακλαστικό. Το θερμοπλαστικό άσπρο βινύλιο ανακλά πάνω από το 80% των βλαβερών ακτινοβολιών, σε αντίθεση με την άσφαλτο, από την οποία είναι κατασκευασμένες κάποιες οροφές,


2. Οι στέγες με κεραμεική επίστρωση, με την οποία επιτυγχάνεται έως και 95% ανάκλαση των ηλιακών ακτινοβολιών,


3. Οι πράσινες στέγες, που αποτελούνται από στρώμα μόνωσης και αποστράγγισης, αδιάβροχη μεμβράνη, ένα υπόστρωμα και φυτά.


«Οι ψυχρές στέγες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνουν το φορτίο αιχμής κατά 10%-30%. Υπάρχουν διαθέσιμα υλικά διαφόρων ιδιοτήτων με υψηλές τιμές ανακλαστικότητας, όπως λευκά χρώματα, αλλά και έγχρωμα ή φωτοκαταλυτικά για την κάλυψη στεγών μικρής ή μεγάλης κλίσης», διευκρινίζει στην «R» η Ντένια Κολοκότσα, πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τις ψυχρές στέγες. «Η ποικιλία επιλογής εξασφαλίζει πολλές εναλλακτικές αισθητικές μεταβολές, με τη δυνατότητα εφαρμογής σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια. Επίσης, τα υλικά είναι πολύ εύκολα στην εφαρμογή σε σχέση με άλλες παθητικές τεχνικές ψύξης», τονίζει.

31/7

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin