Wednesday, July 18, 2012

Φωτοβολταϊκή “κιβωτός” από ανακυκλωμένη φύρα παραγωγής

Η Sanyo κατασκεύασε ένα εντυπωσιακό φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 630 Κιλοβάτ, που αποτελείται από 5.000 ηλιακά πάνελ και παράγει 500.000 Κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως.
Πέραν τους σχεδιασμού, το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η πλειονότητα των στοιχείων μονοκρυσταλλικού πυριτίου που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή αποτελούν φύρα παραγωγής η οποία προοριζόταν για τη χωματερή.
Η Ηλιακή Κιβωτός της Sanyo βρίσκεται δίπλα στη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών της εταιρείας στο Γκιφού της Ιαπωνίας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών σε κτήρια.

Το εντυπωσιακό κτήριο της Sanyo ουσιαστικά γεννήθηκε από ένα λάθος. Πριν από αρκετά χρόνια η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού συστήματος στον κόσμο, ισχύος 3,4 Μεγαβάτ για να σηματοδοτήσει την 50η επέτειο από την ίδρυσή της.

Θα χρησιμοποιούσαν μάλιστα τεχνολογία αιχμής, ένα υβριδικό σύστημα κρυσταλλικού πυριτίου και στοιχείων λεπτού υμενίου (thin-film) άμορφου πυριτίου απόδοσης
14%-15%. Ωστόσο, το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά καθώς η πρωτοποριακή υβριδική τεχνολογία αποδείχτηκε ότι δεν είχε την σχεδιαζόμενη απόδοση.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε τα “ελαττωματικά” φωτοβολταϊκά στοιχεία στην Ηλιακή Κιβωτό για να δείξει “την ειλικρινή μεταμέλειά της για το περιστατικό και για να εκφράσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της να διατηρήσει την ποιότητα στην παραγωγή”.
Μεταξύ των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν τοποθετηθεί 75.000 κόκκινα, πράσινα και μπλε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας LED, ελεγχόμενοι από υπολογιστή, οι οποίοι φωτίζουν την κιβωτό κατά τις βραδυνές ώρες.

Οι επισκέπτες του κτηρίου βρίσκουν ένα
ηλιακό μουσείο, το φιλοξενεί εκθέματα πολυμέσων, ένα ηλιακό εργαστήριο και αίθουσες διαξαγωγής εκδηλώσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Η Ηλιακή Κιβωτός αποτελεί ένα θαυμαστό παράδειγμα μετατροπής απορριμμάτων σε εντυπωσιακό κτήριο παραγωγής καθαρής ενέργειας.

http://www.econews.gr/2012/07/17/fotovoltaika-iliaki-apsida-sanyo/ 

http://energy-engineer.blogspot.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin