Thursday, July 26, 2012

Πράσινο φως για σταθμούς ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις


Ελεύθερα πλέον θα μπορούν να εγκαθίστανται σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) σε αναδασωτέες περιοχές, με τις ίδιες προϋποθέσεις που θα ίσχυαν εάν δεν είχε υπάρξει φωτιά και δεν είχαν καεί οι περιοχές αυτές. Το «πράσινο φως» δόθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη εταιρείας αιολικών με το Δήμο Θίσβης. Με την απόφασή του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κρίνει συνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου και δικαιώνει τις θέσεις που είχαν διατυπώσει οι φορείς των ΑΠΕ στη χώρα, οι οποίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο: «εκεί που επιτρεπόταν πριν τη φωτιά, πρέπει να επιτρέπεται και μετά, ενώ εκεί που απαγορευόταν πριν, θα πρέπει να απαγορεύεται και μετά».

Η τωρινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί "σταθμό" διευκρίνησης του θέματος, καθώς επί σειρά ετών, η δασική υπηρεσία του Υπουργείου εμπόδιζε με συνεχείς εγκυκλίους την κατασκευή όλων των έργων Α.Π.Ε. εντός αναδασωτέων περιοχών, παρά το γεγονός ότι τα έργα είχαν ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία σύμφωνα με το Νόμο.
"Η Διοίκηση και ιδιαίτερα η Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οφείλει τώρα να συμμορφωθεί άμεσα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και να άρει κάθε εγκύκλιο που έχει εκδόσει και εμποδίζει την υλοποίηση αδειοδοτημένων σύμφωνα με το Νόμο έργων Α.Π.Ε." υποστηρίζουν πλέον οι φορείς του χώρου και αναφέρουν για παράδειγμα την ανάγκη ανάκλησης της υπ’αριθμ. 117846/830/7.4.2011 του Ειδικού Γραμματέα Δασών κ. Γεωργίου Αμοργιανιώτη.
 Το ιστορικό
Το θέμα είχε προκύψει τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από διαταγή προσωρινής διακοπής εργασιών αιολικού πάρκου που είχε εκδώσει το ΣτΕ για την εταιρεία Αιολική Ερατεινής μετά από σχετική αίτηση ακύρωσης και αναστολής από το Δήμο Θίσβης (θέση Μελίσσι), με το επιχείρημα ότι η έκταση είχε κηρυχτεί αναδασωτέα. Είχε μεσολαβήσει η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την 68/2011 απόφασή της που είχε διατάξει τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, κρίνοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις στις οποίες είχε βασιστεί η διαταγή προσωρινής διακοπής των εργασιών, "είχαν εκδοθεί υπό την ισχύ διαφορετικού νομικού καθεστώτος και επί υποθέσεων με διαφορετικά πραγματικά δεδομένα, αφού δεν αφορούσαν σταθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά διαφορετικά έργα".
Στην ίδια απόφαση, η Επιτροπή Αναστολών υπογράμμιζε τις εθνικές δεσμεύεις της χώρας στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για προώθηση των ΑΠΕ την οποία θεωρούσε «περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα».
------------
Ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ στο ENERGYPRESS

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin