Tuesday, July 03, 2012

Η Ευρώπη στηρίζει τις τράπεζες εις βάρος του περιβάλλοντος και της «πράσινης» εργασίας

Στη Συνδιάσκεψη Κορυφής το προγραμματισμένο θέμα συζήτησης ήταν η στόχευση και η αποδοτική αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ που ανέρχεται σε 1τρις € για την περίοδο 2014-2020.
Αντ’ αυτού η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια αμφίβολη απόπειρα δημοσιονομικής ένωσης και γρήγορες λύσεις για τη σωτηρία των τραπεζών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει στον ευρωπαίο φορολογούμενο περισσότερα από 4.5τρις €.
Καθώς οι κυβερνήσεις ρίχνουν περισσότερα χρήματα σε ανεύθυνες τράπεζες, μειώνουν την ικανότητας τους να επενδύσουν στην πράσινη οικονομία και σε έναν πιο πράσινο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πρόσφατη ανάλυση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ έδειξε ότι η επένδυση του 15% του προϋπολογισμού της ΕΕ (περίπου 1τρις €) σε «πράσινους» τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η προστασία της φύσης και οι βιώσιμες μεταφορές, έχουν τη δυνατότητα να τριπλασιάσουν τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας, σε σύγκριση με τις θέσεις που δημιουργούν οι υφιστάμενες επενδύσεις.
Ο Τόνι Λονγκ, διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν μία επιλογή: προτίμησαν να προσεγγίσουν τη δημοσιονομική κρίση ως πρόβλημα διάσωσης και άλλων τραπεζών, αντί να ξαναχτίσουν την οικονομία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα καταλήγοντας σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να διασφαλίζουν τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό θα σήμαινε υψηλότερες δαπάνες για περιβαλλοντικές και κοινωνικές παροχές και όχι για αναχρονιστικές επιδοτήσεις που διαιωνίζουν μια μη-βιώσιμη κατάσταση»
Η Νίνα Ρένσω, αναπληρώτρια διευθύντρια τα οργάνωσης Μεταφορές & Περιβάλλον (Transport & Environment ) πρόσθεσε «είναι πια καιρός να μάθουμε από τις προηγούμενες επενδύσεις σε υποδομές. Χτίζοντας αυτοκινητοδρόμους και αεροδρόμια με χρήματα της ΕΕ, η Ισπανία και η Ελλάδα δεν μπήκαν σε πορεία ανάπτυξης. Η Ευρώπη πρέπει να βελτιωθεί και να απαιτήσει δαπάνες για τις μεταφορές που θα συνεισφέρουν σε ετήσια εξοικονόμηση 300δις € από εισαγωγές πετρελαίου, ενώ θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας.»
Η Μάγδα Στότσκεβιτς, Διευθύντρια των Φίλων της Γης Ευρώπης, δήλωσε: «Μετά την αποτυχία της Συνδιάσκεψης Ρίο+20, οι ηγέτες για άλλη μια φορά έδειξαν ότι δεν προτίθενται ειλικρινά να ξαναχτίσουν την οικονομία με τρόπο που να σταματήσει να καταστρέφει τον πλανήτη. Απεναντίας, οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να δώσουν περισσότερα χρήματα σε ‘βρώμικα’ έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να συνεχίσουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα από την πίσω πόρτα.»
Ο Άριελ Βρούνερ, Διευθυντής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της οργάνωσης «BirdLife» αναφέρει: “Είναι πραγματικά σκανδαλώδες σε μια περίοδο λιτότητας οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δέχονται αυτή την τεράστια σπατάλη χρημάτων στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να εμφανίζονται ανέτοιμοι για αναπροσανατολισμό των δαπανών προς μια πραγματικά βιώσιμη και πιο ευημερούσα κοινωνία».
WWF
EcoNews.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin