Monday, July 02, 2012

Βουλγαρία: Αφανίζουν τα δάση με κυβερνητική εντολή

Της ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ
Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την καταστροφή των δασικών εκτάσεων της χώρας. Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και φορείς πολιτών της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για «έγκλημα» σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς με τη νέα νομοθεσία η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ επιτρέπει την αποψίλωση των δασών ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα και να αυξηθεί η υλοτομία.
Η εφαρμογή του νόμου θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στα πυκνά δάση της Βουλγαρίας, που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανέγγιχτα από κάθε είδους ανάπτυξη και αποτελούσαν σήμα κατατεθέν της φυσικής ομορφιάς της χώρας.

Σε έκθεσή της, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF τονίζει πως θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα που κατοικεί στις περιοχές αυτές, στην οποία συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια είδη, όπως ο λύγκας, η καφέ αρκούδα και το βαλκανικό αγριόγιδο. Η νέα νομοθεσία βάζει σε κίνδυνο τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου και οξυγόνου της χώρας, όπως το όρος Βίτοσα στη Σόφια, το βουνό Στράντζα στα σύνορα με την Τουρκία και το εθνικό πάρκο Ρουσένσκι Λομ, κοντά στον Δούναβη. «Τα δάση της Βουλγαρίας βρίσκονται σε κίνδυνο», δηλώνει ο περιβαλλοντολόγος και μέλος της οικολογικής ένωσης Πράσινα Βαλκάνια Τόμα Μπελέφ, προσθέτοντας πως «οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να κόβουν απεριόριστα όσα δέντρα θέλουν, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες αποκτούν το δικαίωμα να αυξήσουν κατά 80% την υλοτομία στα δάση. Στο παρελθόν δεν επιτρεπόταν ούτε η δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές, αλλά τώρα οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν στα ίδια σημεία να κατασκευάζουν, χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, λιφτ και αθλητικές εγκαταστάσεις». Μάλιστα, οι ιδιώτες όχι μόνο αποκτούν δικαίωμα εκμετάλλευσης στις δασικές εκτάσεις με μια απλή υπουργική απόφαση, αλλά επιπλέον απαλλάσσονται από κάθε φορολογία, ζημιώνοντας σε μεγάλο βαθμό το κράτος. Το ποσό με το οποίο θα ζημιωθεί το βουλγαρικό Δημόσιο από τις φορολογικές διευκολύνσεις στις εταιρείες τουριστικών επενδύσεων υπολογίζεται σε 20-26 δισεκατομμύρια λέβα, δηλαδή 10-13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.
Διαμαρτυρίες
Ενα από τα πιο εξόφθαλμα ατοπήματα της νομοθεσίας είναι ο αποχαρακτηρισμός των παραποτάμιων δασών, τα οποία πλέον δεν θεωρούνται δασικές εκτάσεις και συνεπώς μπορούν να αποψιλωθούν. Τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι στη θέση τους θα δημιουργηθούν δρόμοι και η βλάστηση περιμετρικά των ποταμών θα εξαφανιστεί.
Οι διαμαρτυρίες για τον νέο νόμο περί δασών είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από την ψήφισή του, όταν έγινε γνωστό το περιερχόμενό του στο κοινό. Ολο τον Ιούνιο χιλιάδες πολίτες με τις οικογένειές τους, φοιτητές και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων κατέκλυσαν τους δρόμους της Σόφιας, διαδηλώνοντας κατά του νέου νόμου. Ωστόσο, παρά το εκρηκτικό μέγεθος των διαδηλώσεων, η υπόθεση δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς οι διαμαρτυρίες δεν προβλήθηκαν καθόλου από τα εθνικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Η μόνη δίοδος επικοινωνίας ήταν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τις οποίες γινόταν και οι ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν την ημέρα της ψήφισης του νόμου, με πλήθος κόσμου να μπλοκάρει την κυκλοφορία στην γέφυρα Ιγκλς και στον εθνικό δρόμο Ε-79 που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα, ζητώντας από τον Πρόεδρο τη χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ να ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα και να θέσει βέτο στην εφαρμογή του. Γρήγορα επενέβη η Αστυνομία, που προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές με τη βία ,ενώ έγιναν πολλές συλλήψεις πολιτών. Ακόμη και εκείνη την ημέρα τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά δίκτυα δεν έδειξαν σκηνές από τις διαδηλώσεις, αλλά το πάρτι γενεθλίων του πρωθυπουργού Μπορίσοφ. Οι σφοδρή αντίδραση του κόσμου έφερε αποτέλεσμα και λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της επίμαχης δασικής νομοθεσίας από τη Βουλή, ο Πλεβνέλιεφ άσκησε βέτο. Ωστόσο, αμφότεροι οι υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας δήλωσαν πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον νόμο, παρά την απόφαση του Προέδρου της χώρας.
Πηγή: Real News
Ecofinder.gr News

----------------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin