Wednesday, July 18, 2012

Μέτρα για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

'Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας χωρίς αυξήσεις τιμολογίων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται μέσα στον Ιούλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δεν αποκλείεται ωστόσο αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ενώ στο "πακέτο" των μέτρων που εξετάζεται για την αγορά, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου, περιλαμβάνονται:

-Μείωση των εγγυημένων τιμών για την αγορά της "πράσινης" ενέργειας (από φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.), όχι μόνο για τις νέες μονάδες αλλά και για τις υφιστάμενες.

-Μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, και κυρίως της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας, αλλά και των δημοτικών τελών. Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται και με την κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος, από 1-1-2013 πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ και οι λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου που εκπέμπουν. Η πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές που προκύπτει από αυτόν τον παράγοντα θεωρείται ότι μπορεί να αντισταθμίσει τα έσοδα από τις αναγκαίες μειώσεις της φορολογίας στους λογαριασμούς.

"Κοιτάμε να ισορροπήσουμε την αγορά για να αποφύγουμε τις αυξήσεις στα τιμολόγια", ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Α. Παπαγεωργίου. "Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και για να επιβιώσει η αγορά χρειάζονται νέες λύσεις με αντικειμενικές κινήσεις προς όλους. Το ζήτημα είναι ότι η αγορά πρέπει να επιβιώσει".

Ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις για αλλαγές στη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούν.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα, κάτι που απέκλειε η προηγούμενη ηγεσία. Επίσης, θα επιδιωχθεί να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός για το ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινας, που εκκρεμεί για περισσότερα από έξι χρόνια. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο εφαρμογής των προβλέψεων του μνημονίου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος (στο οποίο εντάσσεται η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) και για διασύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στην αγορά.

Τέλος για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Ενέργειας ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το τίμημα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο άλλα θα πρέπει να πληρούνται και ποιοτικά κριτήρια, όπως η εξυπηρέτηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της χώρας και της ενεργειακής αγοράς. 

express gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin