Wednesday, July 18, 2012

Τα φωτοβολταϊκά έσωσαν τη Γερμανία από μπλακ-άουτ

Τα φωτοβολταϊκά γλύτωσαν τη Γερμανία από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τον περασμένο χειμώνα καθώς η απόφαση του Βερολίνου να διακόψει τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων έφεραν τη χώρα στο χείλος του “ενεργειακού γκρεμού”.
Μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011, η Γερμανία προχώρησε σε διακοπή λειτουργίας των 22 ατομικών αντιδραστήρων που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv.com, τεχνικοί ομολόγησαν πως η πλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύς ασφαλείας ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία περιορίστηκε σε 2 Γιγαβάτ το Φεβρουάριο του 2012 με αποτέλεσμα το σενάριο ενός “εκκωφαντικού” μπλακ-άουτ στους δύο ευρωπαϊκούς γίγαντες να πλησιάσει περισσότερο από ποτέ.
Το δίκτυο σώθηκε από την τύχη και τον ήλιο. Ο Φεβρουάριος έτυχε να αποδειχτεί ένας πολύ ηλιόλουστος μήνας για τη Γερμανία, η οποία κατέχει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος, με 28 Γιγαβάτ, κυρίως στη Βαυαρία.
Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν το 3% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Ο ήλιος θεωρείται μια παραπληρωματική πηγή ενέργειας που εξαρτάται από τα στοιχεία της φύσης και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Το Φεβρουάριο τα φωτοβολταϊκά λειτούργησαν σωτήρια για την ευστάθεια του δικτύου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καθώς παρείχαν πλεονάζουσα ισχύ και αύξησαν τις εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη δεύτερη στην πρώτη κατά 1 Γιγαβάτ (από 4 GW σε 5 GW).
econews/euractiv.com

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin