Tuesday, July 24, 2012

Αιχµάλωτοι της τρόικας

Kλίµα οικονοµικής και πολιτικής ασφυξίας δηµιουργεί για µια ακόµη φορά η τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποί της πραγµατοποιούν µέσα στην εβδοµάδα νέο κύκλο διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Από τη µία, διαρρέουν στα ξένα ΜΜΕ ότι δεν θα συµφωνήσουν στα «ισοδύναµα µέτρα» που προτείνει η κυβέρνηση Σαµαρά και επιζητούν οριζόντιες περικοπές υψηλού κοινωνικού και πολιτικού κόστους. Από την άλλη, κλείνουν προκλητικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ καλλιεργείται  συστηµατικά η πρόβλεψη πως στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2013 «όλα τελειώνουν».

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την επιχείρηση υπονόµευσης κάθε προσπάθειας επιτυχίας του ελληνικού προγράµµατος παίζει η Ανγκελα Μέρκελ µε τις υπαινικτικά εκφοβιστικές δηλώσεις της ότι «ως τις γερµανικές εκλογές (τον Σεπτέµβριο του 2013) το ελληνικό πρόβληµα θα έχει τελειώσει» ή ότι «το ευρώ υπάρχει ενδεχόµενο να µην αντέξει» ή ακόµη ότι «η ύφεση στην Ελλάδα και την Ισπανία πρέπει να πάει ακόµη πιο βαθιά»!
Δηλαδή, τη στιγµή που στην Αθήνα υπάρχει µια νέα κυβέρνηση που στηρίζεται σε τρία κόµµατα από ολόκληρο το πολιτικό φάσµα, έχει αντοχές και διάθεση να προχωρήσει γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, άρα να δώσει µια προοπτική αντιµετώπισης της κρίσης, έρχεται προβοκατόρικα η τρόικα και κόβει για µια ακόµη φορά το οξυγόνο. Αν υπήρχε έστω και µια πιθανότητα η συνταγή της τρόικας να αποδειχτεί αποτελεσµατική, κανένας δεν θα µπορούσε να έχει αντίρρηση. Αλλά εδώ µιλάµε για µια προσπάθεια καταδικασµένη σε σίγουρη αποτυχία.
Οταν όλες οι προηγούµενες απόπειρες εφαρµογής του ίδιου προγράµµατος απέτυχαν, αν και εκδηλώθηκαν υπό καλύτερες συγκυρίες, τότε και ο πλέον ανόητος γραφειοκράτης µπορεί να καταλάβει πως τίποτα δεν µπορεί να αλλάξει τώρα. Με την κοινωνία εξουθενωµένη, µε εξαετή ύφεση, µε ανεργία στο 22,5%, µε φόρους πάνω από το 50% του εισοδήµατος και αρνητικό επενδυτικό κλίµα, το «φάρµακο» της κυρίας Μέρκελ το µόνο που θα επιτύχει είναι να σκοτώσει τον «ασθενή».
Η άθλια ισοπεδωτική διαχείριση που επιβάλλεται από την τρόικα διαγράφει κάθε ελπίδα αναστροφής της πορείας και εξόδου από την κρίση έστω και µακροπρόθεσµα. Η εφαρµογή του µνηµονίου µε τους όρους των δανειστών θα είναι το τέλος µας. Η άποψη της κυβέρνησης πως η επαναδιαπραγµάτευση πρέπει να ξεκινήσει το φθινόπωρο και αφού έχουµε δώσει ορισµένα θετικά δείγµατα γραφής είναι θεωρητικά σωστή. Αν όµως η τρόικα δεν επιτρέψει τώρα µια σχετική χαλάρωση, είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρχουν και θετικά αποτελέσµατα να παρουσιάσουµε. 
Οι διαπραγµατεύσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή  είναι από τις πιο κρίσιµες. Ο Τόµσεν και η παρέα  του πρέπει να πειστούν να δώσουν τις απαραίτητες «ανάσες» στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να εφαρµόσει «ισοδύναµα µέτρα» και όχι ισοπεδωτικές περικοπές.
protothema 23/12/2012

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin