Friday, July 27, 2012

Φίλιπ Γκόρντον προς Ελλάδα: Μην κηρύξετε μονομερώς την ΑΟΖ

Με μια επίσκεψη-αστραπή ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον έδωσε το στίγμα των αμερικανικών θέσεων για τα καυτά ζητήματα της οικονομίας και της περιφερειακής ασφάλειας στην Ελλάδα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που μετά την Ελλάδα μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες με την εκεί ηγεσία κυρίως γύρω από το καυτό μέτωπο της Συρίας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο κ. Γκόρντον εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση.
Ωστόσο σημείωσε πως το αίτημα για επιμήκυνση είναι πρόωρο και πως η Αθήνα πρέπει να δείξει απτά δείγματα μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Γκόρντον τόνισε ότι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος είναι κρίσιμη τόσο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ευρώπης.
Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ειλικρινή στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και σημείωσε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της δημιουργίας ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος είναι αυτές που θα προσελκύσουν επενδύσεις.
Ο κ. Γκόρντον αφιέρωσε μεγάλο μέρος των συναντήσεών του στην Αθήνα και σε θέματα περιφερειακής πολιτικής, όπως την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και την κατάσταση στη Συρία.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αντίθετος με οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) – θέση που περιλαμβάνεται στο κείμενο αρχών της κυβέρνησης συνεργασίας.
«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα. Άλλωστε, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Γκόρντον για τις θέσεις της Ελλάδας ως προς την πολιτική κρίση στη Συρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων της χώρας ως ένα από τα βασικά συστατικά της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.
Ο κ. Γκόρντον με τη σειρά του επανέλαβε την βούληση των ΗΠΑ να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία, χωρίς την παρουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ και πως παρά το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του φόρουμ των «Φίλων της Συρίας» για να ενισχύσουν την αντιπολίτευση, να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Ασαντ και να αλλάξουν τις ισορροπίες επί του εδάφους.
Με τον κ. Αβραμόπουλο συζητήθηκε ακόμη το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς και οι τουρκικές απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
27/7
----------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin