Sunday, July 22, 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σε «χρεοκοπία» οδηγείται ο κλάδος ηλιακής ενέργειας από τα νέα μέτρα

Αντίθετους βρίσκουν τόσο τους συνδέσμους ΑΠΕ όσο και τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η Ισπανία, όπως για παράδειγμα η επιβολή επιπλέον φόρου 19% στα εισοδήματα που προκύπτουν από την λειτουργία των φωτοβολταϊκών μονάδων που ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που επωφελούνται των -μειωμένων πλέον- feed-in tariff.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης ο φόρος αυτός θα «ελαφρύνει» από το βάρος των φωτοβολταϊκών λόγω των επιδοτήσεων τον ετήσιο προϋπολογισμό κατά μισό εκατ. ευρώ, από τα 2,4 εκατ. ευρώ σήμερα στα 1,9 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ νέοι φόροι της τάξης του 11% θα επιβληθούν και στις αιολικές εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος των εταιρειών φωτοβολταϊκών κατηγορεί την ισπανική κυβέρνηση πως οδηγεί σε «χρεοκοπία» τον κλάδο ηλιακής ενέργειας, είτε αυτό γίνει μέσω της επιβολής νέων φόρων είτε μέσω της περικοπής των επιχορηγήσεων, οι οποίες ήδη «τρέχουν» αναδρομικά για το 2010 και το 2011.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Jose Manuel Soria, η κυβέρνηση του ετοιμάζεται να επιβάλει νέο τρόπο φορολόγησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός ο φόρος θα αφορά τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θα επηρεάσει και τις ήδη υπάρχουσες μονάδες. Ο ίδιος σημείωσε πως όσο μεγαλύτερη κρατική στήριξη λαμβάνει ένας κλάδος τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η φορολογία που θα τον συνοδεύσει.
 ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/7
------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin