Monday, July 16, 2012

Θερμοκήπια από τρεις ιδιωτικές εταιρείες σε γεωθερμικά πεδία της Ξάνθης

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...
Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στην περιοχή Ποταμιάς και Ερασμίου της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης.
Το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά όμως την τελική απόφαση παραχώρησης θα πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
.
Θετικά στις αιτήσεις εταιρειών για την παραχώρηση κατά χρήση ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης γνωμοδότησε το περιφερειακό συμβούλιο με σκοπό τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Πρόκειται για τα αγροτικά τεμάχια το πρώτο, έκτασης 166.708 τετ. στην περιοχή Ποταμιάς που ζητείται για παραχώρηση από την εταιρία Agritex ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Η δεύτερη εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, επέβαλλε αίτημα παραχώρησης για το τμήμα του κοινόχρηστης έκτασης 22.5000 τετ. μέτρα, στην περιοχή Ερασμίου. Η τρίτη εταιρεία, ΕΛΑΣΤΡΟΝ ζήτησε επίσης την παραχώρηση έκτασης 22.5000 τετ. μέτρα, στο Εράσμιο. Οι εκτάσεις αυτές, αποτελούν γεωθερμικά πεδία και οι εταιρείες ζήτησαν την παραχώρηση τους, με σκοπό την ανάπτυξη θερμοκηπίων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε με επιστολή του τη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα, ενώ το υπουργείο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την παραχώρηση ή μη της έκτασης, γνωμοδότηση που δε δεσμεύει το υπουργείο σε σχέση με την παραχώρηση.  

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Κατά την εισήγηση του, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης είπε πως και οι τρεις αιτήσεις αφορούν κοινόχρηστες εκτάσεις του δημοσίου και με βάση τη νομοθεσία οι αιτήσεις τους εξετάζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδοτεί. Η υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ξάνθης εξετάζοντας τις σχετικές αιτήσεις των τριών εταιριών τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης,  των παραπάνω εκτάσεων, «καθότι οι εκτάσεις αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα τοπογραφικά που έχουν κατατεθεί, βρίσκονται  εντός  των γεωθερμικών πεδίων των περιοχών Ερασμίου και Ποταμιάς και είναι κοινόχρηστες. Συναινούμε θετικά για την παραχώρηση, γιατί είναι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, θα αξιοποιήσουν τη γεωθερμία για παραγωγή πρώιμων αγροτικών προϊόντων, θα προκαλέσουν αναδιάρθρωση καλλιεργειών», αναφέρει η σχετική εισήγηση της υπηρεσίας. Οι εκτάσεις αυτές, σύμφωνα και με τις αιτήσεις που υπέβαλλαν οι εταιρίες, θα αφορούν επενδύσεις θερμοκηπιακών μονάδων με χρήση γεωθερμικού ρευστού και παραγωγή οπωροκηπευτικών. Σημειώνεται ότι  μέρος των παραπάνω εκτάσεων έχει αναρτηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα προς εκμίσθωση κοινόχρηστα αγροτεμάχια της απόφασης 2556/20-9-20111 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο κ. Καραλίδης είχε συνάντηση μαζί με τον περιφερειάρχη με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον οποίον ζητήθηκε να μη γίνονται αναρτήσεις για τέτοιου είδους εκχωρήσεις, δηλαδή των δύο ή τριών στρεμμάτων μέσα σε γεωθερμικά πεδία, διότι θα υπάρξουν αιτήματα σχετικά με μεγάλες επενδύσεις πάνω στα θέματα της γεωθερμίας και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αν και δεν ανακάλεσε τις αναρτήσεις, «δεν προχώρησε και στις εκμισθώσεις αυτών των εκτάσεων σημείωσε ο κ. Καραλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προκύπτουν προβλήματα διπλής παραχώρησης των εκτάσεων. «Δεν έχει γίνει καμία αιχμή για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που διαθέτει το τμήμα Τοπογραφικής και Αναδασμών στην Ξάνθη, καταγράφονται κάποια αγροτεμάχια ή κάποια τεμάχια τα οποία έχουν αναρτηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά δεν έχουν προχωρήσει συμβασιοποιήσεις ή παραχωρήσεις», ξεκαθάρισε ο αντιπεριφερειάρχης.  

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 

Θετικά ήταν τα σχόλια του επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος, όπως είπε, γνωρίζει το έργο μίας εκ των τριών εταιρειών που υπέβαλλαν τις αιτήσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχει δημιουργήσει όπως είπε σύγχρονες μονάδες θερμοκηπίου και προσφέρει θέσεις εργασίας. Ειδικά για τις συγκεκριμένες τρεις επενδύσεις είπε πως «οι εργαζόμενοι που φέρεται ότι θα απασχοληθούν στο χώρο αυτό συνολικά και στις τρεις περιπτώσεις είναι 250, όμως πρέπει να μην δεσμευτούν τα γεωθερμικά πεδία και οι χώροι αυτοί, χωρίς να αξιοποιηθούν εσαεί, άρα πρέπει από το υπουργείο να μπει ένα χρονοδιάγραμμα και επιπλέον είναι σημαντική η προστασία των γεωθερμικών πεδίων», ανέφερε. Ειδικά στο θέμα της προστασίας των γεωθερμικών πεδίων είπε πως «πρέπει να υπάρξει η ανάλογη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλης μορφής ζημιές. Καταλήγοντας ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αναγέννηση συμφωνεί με αυτού του είδους τις επενδύσεις και τις επικροτεί.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ 

Κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση των εκτάσεων, δήλωσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα δημόσιας έκτασης. Μάλιστα σε ανακοίνωση που απέστειλαν επισήμαναν ότι, «οι παραπάνω εταιρείες στην αίτηση παραχώρησης που κατέθεσαν τονίζουν, ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή το γεωθερμικό πεδίο με χαμηλό κόστος, τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, το ήπιο κλίμα, τη γειτνίαση με τη θάλασσα και την Εγνατία οδό, για τη δημιουργία θερμοκηπευτικών εγκαταστάσεων έκτασης 100 στρεμ. ανά εταιρεία. Δηλαδή να αποκομίσουν υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών της περιοχής, καταληστεύοντας τον πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Αν και όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Τοπογραφίας – Εποικισμού & Αναδασμού της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, ήδη για μεγάλα τμήματα αυτών των εκτάσεων έχουν υποβληθεί δεκαεπτά αιτήσεις νέων αγροτών, ακτημόνων και κτηνοτρόφων, με βάση την απόφαση του υπουργείου, για την εκμίσθωση μέρους των συγκεκριμένων  εκτάσεων για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, οι περιφερειακές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αγνοώντας τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει αγρότες της περιοχής Ξάνθης για εκμίσθωση της έκτασης, υπερψήφισαν την παραχώρηση – ξεπούλημα της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης στις παραπάνω μονοπωλιακές εταιρείες υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική που έχει χαράξει με τις προγραμματικές δηλώσεις η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για το ξεπούλημα δημοσίων οργανισμών – επιχειρήσεων - υπηρεσιών, ορυκτού πλούτου και δημοσίων εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο». Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν την «εγκληματική πολιτική απόφαση του ξεπουλήματος της δημοσίας έκτασης», στις μονοπωλιακές εταιρείες και «απαίτησαν από το περιφερειακό συμβούλιο να μην ανακληθούν από την ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες της περιοχής. Η συγκεκριμένη έκταση και τα γεωθερμικά πεδία πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να αξιοποιηθούν από τους συνεταιρισμούς της περιοχής, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους νέους αγρότες και τους ακτήμονες».

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Δημήτρης Χαρίτου αν και υπέρ της γεωθερμίας, εξέφρασε τις σοβαρές του επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκε να παραχωρηθούν οι εκτάσεις. «Δεν υπάρχουν κανόνες, διαφάνεια και ενημέρωση για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονταν πέρα από τις συγκεκριμένες εταιρίες να επενδύσουν. Εννοώ αγρότες, συνεταιρισμούς και φορείς. Με ένα εσπευσμένο τρόπο επιχειρείται να κατοχυρωθεί στις συγκεκριμένες περιοχές, η αξιοποίηση της γεωθερμίας», είπε ο κ. Χαρίτου. Ο ίδιος απέδωσε τις ανησυχίες του στο γεγονός ότι,  «όλοι αυτοί οι τρεις που τώρα ζητούν, ήδη γνωρίζουν ότι για την αξιοποίηση της γεωθερμίας μέσω του ΕΣΠΑ στο συγκεκριμένο χώρο ήδη έχουν προκηρυχτεί σημαντικά κονδύλια από την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση. Καταλαβαίνει κανείς, τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στη συνέχεια». Για προνομιακή μεταχείριση των εταιρειών απέναντι στους απλούς αγρότες μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης  Θανάσης Μακρής εκφράζοντας τις δικές τους επιφυλάξεις. Από την άλλη αμφισβήτησε τις προθέσεις των εταιρειών για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θέτοντας παράλληλα και περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. 
  
Όλγα Τσιούλφα 
--------------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin