Sunday, July 22, 2012

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ: Το 60% των επενδύσεων απέσπασε ο κλάδος ηλιακής ενέργειας

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Το 60% των συνολικών κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν σε πράσινες επενδύσεις απέσπασε ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, καθώς απ τα 46,5 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν τα 27,5 δισ. ευρώ αφορούσαν έργα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

Στην έκθεση του Bloomberg New Energy Finance, καταγράφονται ανοδικές τάσεις, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, με τα έργα μικρής κλίμακας να καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Μολονότι σε προγενέστερη έκθεσή της προειδοποιούσε για πτώση στο σύνολο του 2012, οι τρέχουσες μετρήσεις αποτυπώνουν αύξηση 24% μέχρι στιγμής (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012), αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τα σχεδόν 55 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Επιπλέον, τα στοιχεία για τις επενδύσεις αποκαλύπτουν μια σαφή διάκριση ανάμεσα στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και τους κατασκευαστές εξοπλισμού, οι οποίοι δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις κατά το β' τρίμηνο υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών δυσχερειών. Τα φωτοβολταϊκά έργα μικρής κλίμακας, όπως οι εγκαταστάσεις στις στέγες, αποκτούν αυξανόμενη σημασία και έχουν μεγάλες προοπτικές. Η Γερμανία και η Ιταλία παραμένουν οι μεγαλύτερες αγορές, ωστόσο, τα μικρά φωτοβολταϊκά διευρύνουν τη γεωγραφική τους βάση με τις εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα να καταγράφουν μεγάλη αύξηση.
Η Κίνα αναδεικνύεται μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης με επενδύσεις 15 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο, σχεδόν διπλάσιες από το α' τρίμηνο. Ο επικεφαλής του BNEF, Michael Liebreich,, απέδωσε την εκτίναξη των επενδύσεων στην Κίνα στον τετραπλασιασμό των εγχώριων στόχων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Την ίδια στιγμή, Ευρώπη και ΗΠΑ πραγματοποίησαν επενδύσεις 16 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ αντίστοιχα κατά το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, τα έργα καθαρής ενέργειας ισχύος χαμηλότερης του ενός Μεγαβάτ εκτιμήθηκαν σε 17,5 δισ. ευρώ κατά το β' τρίμηνο του 2012 καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2011. Πάντως, όσον αφορά το σύνολο του έτους, το Bloomberg New Energy Finance προειδοποιεί για πτώση στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία αδιάλειπτης ανόδου.
Όπως ανέφερε, η νέα εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2012 σε σύγκριση με το 2011 διαμορφούμενη στα 24,8 γιγαβάτ. Η μείωση της ζήτησης αποδίδεται στην περικοπή των επιδοτήσεων σε χώρες όπως η Γερμανία, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως, ενώ πτώση των πωλήσεων αναμένεται και στην Ιταλία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ισχυρές πιέσεις δέχονται κορυφαίοι παίκτες του κλάδου, όπως η αμερικανική First Solar, η οποία αναθεωρεί τους στόχους της προς τα κάτω και σχεδιάζει μείωση της παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, κορυφαίες κινεζικές εταιρείες όπως η Trina Solar και η Yingli προβλέπουν αυξημένες πωλήσεις προσβλέποντας σε ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Την ίδια στιγμή η παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων παραγωγής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει στο πρωτοφανές επίπεδο των 38 γιγαβάτ, 53% περισσότερο από την εκτίμηση για νέες εγκαταστάσεις 24,8 γιγαβάτ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 21/7

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin