Thursday, June 21, 2012

Oettinger: Προτεραιότητα στις ανακαινίσεις κτιρίων

EurActiv.gr
Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, είπε ο Eπίτροπος Eνέργειας Günther Oettinger, μετά τη συμφωνία των κρατών μελών για την Οδηγία ενεργειακής απόδοσης. 
Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο (16 Ιουνίου), που σηματοδότησε επίσημα την συμφωνία για την Οδηγία ενεργειακής απόδοσης, ο Επίτροπος ενέργειας προειδοποίησε τα κράτη μέλη ότι δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουν πέρα με τα νέα υποχρεωτικά μέτρα.

 «Είναι μια δεσμευτική νομοθεσία και τα κράτη-μέλη μας πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με τις προτεραιότητές τους, και προτεραιότητά τους είναι να επενδύσουν σε υπάρχοντα κτίρια, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Oettinger.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση, η μόνη υποχρέωση των κρατών μελών σχετικά με τα κτίρια είναι η ανακαίνιση του 3% όλων των κεντρικών κυβερνητικών κτιρίων με συνολικό χρησιμοποιήσιμο εμβαδόν άνω των 250 τετραγωνικών. Σε ορισμένες χώρες, αυτό περιορίζει το εύρος εφαρμογής της οδηγίας σε λίγα μόνο κτίρια - στη Γερμανία για παράδειγμα μετράει περίπου 37 στο σύνολο.
Για την ενίσχυση του μέτρου, τα κράτη μέλη κατάληξαν στη συμβιβαστική λύση να δεσμευτούν στους στόχους του Οδικού Χάρτη 2050 για την ενεργειακή απόδοση ανακαίνισης σχεδόν όλων των κτιρίων. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει αξιόλογα έσοδα, καθώς τα κτίρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.
Παρόλ’ αυτά, οι πράσινες ομάδες έδειξαν επιφυλακτικές αναφορικά με αυτό το «bonus» μέτρο, διότι ο Οδικός Χάρτης δεν είναι υποχρεωτικός.
«Συμβάλλει στο προβλεπόμενο σχέδιο και είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρή για το 2020. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επειδή δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν αυτούς τους χάρτες πορείας πολύ σύντομα», δήλωσε η Erica από το Hope of Climate Action Network Europe.
Επενδύσεις 
Οι 27 θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της παρούσας Οδηγίας εντός 18 μηνών από την εφαρμογή της, την άνοιξη του 2014.  Ενώ το βασικότερο εμπόδιο της ενεργειακής απόδοσης είναι η προαπαιτούμενη αρχική επένδυση κεφαλαίου, ο Oettinger είπε ότι τα κράτη μέλη έχουν πλέον στη διάθεσή τους πολλά εργαλεία διαθέσιμα ώστε να «ρίξουν το απαραίτητο ρευστό».
Με την υιοθέτηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η ΕΕ έχει δώσει μια «καλή εποικοδομητική προσφορά» σε όλες τις Τοπικές Αρχές, τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τα κράτη-μέλη ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα «περισσότερο από ότι στο παρελθόν» για να συν-χρηματοδοτήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, δήλωσε ο Oettinger.
Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ή για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, πρόσθεσε.
 «Είμαι βέβαιος ότι [Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο] έχουν προτεραιότητα να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικότερα κτίρια - αυτό είναι μια επερχόμενη προτεραιότητα», ο δήλωσε επίτροπος ενέργειας. «Ορισμένα κτίρια σε ένα έτος μπορούν να παραδοθούν από την πλευρά μας στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, πάνω στην ώρα με τα δεσμευτικά μέτρα του 2020», δήλωσε ο Oettinger.
Ο Markus Trilling, ο οποίος ειδικεύεται σε περιφερειακές χρηματοδοτήσεις για την ομάδα Friends of the Earth Europe, δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής για πιο «πράσινο» προϋπολογισμού έχει ήδη αποδυναμωθεί από το Συμβούλιο και αυτό διότι  κυρίως οι εθνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, προκαλώντας φόβους ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων της ΕΕ θα συνεχίσουν να «επενδύονται σε αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, και αποτεφρωτήρες".
 «Αποδοτική χρηματοδότηση» 
Αναφερόμενος στο αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τις επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης, ο Claude Turmes – ευρωβουλευτής του κόμματος των Πράσινων που εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου, Κοινοβουλίου και Επιτροπής - είπε ότι τα χρήματα δεν πρέπει να θεωρηθούν ως κόστος, αλλά ως μέθοδος «προ-χρηματοδότησης» που χρειάζεται για να αποφευχθεί το κόστος που συνδέεται με υψηλότερες εισαγωγές ενέργειας και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Οι δαπάνες της ΕΕ για εισαγωγή ενέργειας κόστισαν περισσότερο από 400 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής. 
Ο Turmes έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις «πιο αναποτελεσματικές και πιο εξαρτημένες από πετρέλαιο οικονομίες της Ευρώπης», λέγοντας πως κατά την τελευταία δεκαετία, έχει ξοδέψει λιγότερο από το 0,3% των διαρθρωτικών ταμείων της για την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.
 Όμως, ο Επίτροπος Oettinger ήταν πιο αισιόδοξος για το πώς η αγορά θα κινηθεί στο μέλλον. Είπε ότι η Ευρώπη ήταν «πραγματικά σε καλό δρόμο» για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής απόδοσης.
 «Οι πολιτικοί θέσπισαν δεσμευτικά μέτρα. Μολαταύτα η ενέργεια αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό τομέα και ο καθένας χρειάζεται μακροπρόθεσμη ασφάλεια προγραμματισμού - έτσι ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για τον ενεργειακό χάρτη πορείας», είπε, αναφερόμενος στον Οδικό Χάρτη του 2050 για την ανακαίνιση, που στοχεύει στη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 80%.
Παίζοντας με τα ποσοστά
Η Οδηγία ενεργειακής απόδοσης υποτίθεται ότι είναι το σημαντικότερο εργαλείο της ΕΕ για την επίτευξη του 20% του ενεργειακού στόχου μέχρι το 2020, αν και ξέφυγε από τον πρωταρχικό του στόχο.
 «Η Οδηγία ενεργειακής απόδοσης θα μας αποφέρει περίπου 15%, και τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού για λέβητες και θερμαντήρες νερού και τις απαιτήσεις απόδοσης των μεταφορών θα μπορούσε να προσδώσει ακόμα από 2% έως 4% περισσότερη εξοικονόμηση συνολικά, ανάλογα με τις φιλοδοξίες, το χρονοδιάγραμμα και την ποιότητα της εφαρμογής του φυσικά», είπε ο Matthieu Ballu του Συνασπισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Επίτροπος Oettinger είπε ότι περίμενε το 2,5% των καταθέσεων θα προέρχονταν από τον τομέα μεταφορών, αλλά δεν υπέδειξε τα μέτρα που θα το πετύχουν. Το υπόλοιπο ποσοστό, είπε, θα επιτευχθεί με προσθήκες στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για τον σχεδιασμό ενεργειακής απόδοσης και την ποιότητα προϊόντων, όπως τον οικολογικό σχεδιασμό και τις οικολογικά-χρηματοδοτούμενες οδηγίες.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin