Friday, June 15, 2012

Σεργκέι Κόμλεφ: Ενδιαφέρον της Gazprom για την Ελλάδα, Αρκεί να Υπάρχει Σταθερότητα

Η Gazprom παρακολουθεί με προσοχή τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να επεκτείνει την παρουσία της και στην εγχώρια αγορά του LNG, όπως σημειώνει ο Σεργκέι Κόμλεφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβολαίων και Τιμολογιακής Πολιτικής της Gazprom Export, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στο 6ο SEEED που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνουμε ότι η ρωσική εταιρεία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και για τη ΔΕΠΑ, καθώς η απόκτηση μεριδίου της θα διευκόλυνε σημαντικά την επέκταση στην Ελλάδα, αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη εν γένει.
Όλα αυτά μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο όσον αφορά το μέλλον του Νοτίου Διαδρόμου και των οδών μεταφοράς του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Κόμλεφ εξέφρασε ανησυχία για την στασιμότητα που παρατηρείται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς ενδιαφέροντος για την Gazprom, όπως το LNG, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει σημαντικές δυνατότητες και ότι η ανάπτυξη του LNG είναι απαραίτητη. Η ρωσική εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, ιδίως στις μεταφορές και τη ναυτιλία
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα αλλαγής στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που προσφέρει στην Ευρώπη η Gazprom, λέγοντας ότι τα συμβόλαια με ρήτρα take or pay βρίσκονται υπό πίεση από τους πελάτες της ρωσικής εταιρείας. Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν πολύ μεγάλες μειώσεις της τιμής διότι δεν υπάρχουν επαρκείς κόμβοι σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης.
Τέλος, όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο κ. Κόμλεφ χαρακτήρισε πρώιμη την οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ θεωρεί πως ούτε και οι ανακαλύψεις που έγιναν σε Κύπρο και Ισραήλ δεν θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της Gazprom για αρκετά χρόνια ακόμα.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin