Tuesday, June 19, 2012

Enel, Κινέζοι και Fund Συγκεντρώνουν Άδειες για Φωτοβολταικά

Η ιταλική Enel, κινέζοι, αλλά και Fund (ως ενδιάμεσοι) μαζεύουν εδώ και αρκετό καιρό άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκά, που έχουν «κλειδώσει» υψηλές τιμές. Η ΡΑΕ εγκρίνει μεταβιβάσεις αδειών με ρυθμό περίπου πέντε κάθε εβδομάδα κατά το τελευταίο 8μηνο με 9μηνο.
Εάν, μάλιστα, δεν υπήρχε το country risk εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες της αγοράς ότι «θα είχαμε πάρτι στο εμπόριο αδειών για φωτοβολταϊκά».

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι λήγει στις 31 Ιουλίου η προθεσμία για την υλοποίηση της επένδυσης με την υψηλότερη εγγυημένη ταρίφα (περί τα 375 ευρώ/Mwh), οπότε έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από κατόχους αδειών που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ολοκληρώσουν τα έργα να μεταβιβάσουν τις άδειες σε επενδυτές οι οποίοι έχουν την αναγκαία οικονομική βάση. Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, είναι, μεταξύ άλλων, η Enel, κινέζοι επενδυτές και Fund, τα οποία, όπως πιθανολογείται, θα μεταπωλήσουν τις άδειες ή τα ημιτελή έργα που αγοράζουν.
Αντίθετα, οι μεταβιβάσεις στα αιολικά παρουσιάζουν καθίζηση, καθώς δεν υφίσταται πίεση τιμών, όπως στα φωτοβολταϊκά. Συν τοις άλλοις, όπως έλεγε καλά πληροφορημένη πηγή στο energia, οι κάτοχοι αδειών για αιολικά (Έλληνες και ξένοι) επιλέγουν να τηρούν στάση αναμονής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και δεν βιάζονται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους, με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει και δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Οι μεταβιβάσεις αδειών για φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι θα συνεχισθούν αμείωτες, όσο οι εγγυημένες τιμές συνεχίσουν να παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με το κόστος της επένδυσης. «Αυτό θα είναι το δέλεαρ», τονίσθηκε χαρακτηριστικά από καλά πληροφορημένη πηγή. Έχουν μάλιστα δύο αναγνώσεις. Η θετική ανάγνωση είναι ότι τα projects περνάνε σε χέρια που έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης τους. Η αρνητική ότι οι νέοι επενδυτές επιδιώκουν να αποκομίσουν προτιθέμενη αξία, λόγω των υψηλών, ακόμη, τιμών, οι οποίες όμως ήδη βαίνουν προς μείωση. Βέβαια, οι μεταβιβάσεις αδειών ενθαρρύνονται και από το γεγονός ότι η ΡΑΕ έχει αναγκασθεί να εκδώσει πολύ μεγάλο αριθμό αδειών για φωτοβολταϊκά. Το θέμα είναι πόσοι ακόμη θα προλάβουν να πάρουν την πολυπόθητη έγκριση της ΡΑΕ για μεταβίβαση αδειών μέχρι τις 31 Ιουλίου, για να εξασφαλίσουν την υψηλότερη, σήμερα, ταρίφα, δεδομένου ότι το διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγηση της αίτησης από τη Ρυθμιστική Αρχή φθάνει τους δύο μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τον Απρίλιο η ισχύς από φωτοβολταϊκά που ήταν σε λειτουργία έφθασε τα 573,50 MW, έναντι 481,74 MW τον Ιανουάριο. Προστέθηκε, δηλαδή, μέσα στο πρώτο 4μηνο ισχύς 92 MW. Η συμβολαιοποιημένη ισχύς ήταν τον Απρίλιο 2.401 MW, ενώ τον Ιανουάριο 2.233 MW. Υπάρχουν, με άλλα λόγια, μεγάλα περιθώρια ακόμη για εμπόριο αδειών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά. Να σημειωθεί ότι για άδειες για μικρά φωτοβολταϊκά, μέχρι 1 MW, απαγορεύεται εκ του νόμου η μεταβίβαση τους, ενώ επιτρέπεται μόνον σαν έργο.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin