Monday, June 04, 2012

Γρίφος οι Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο για το Ισραηλινό Ναυτικό

Η παραγωγή φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο από το Ισραήλ και την Κύπρο σημαίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες η θαλάσσια αυτή περιοχή θα γεμίσει με εξέδρες εξόρυξης. Η αλλαγή αυτή στοιχειοθετεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για το ναυτικό και την αεροπορία του Ισραήλ, αφού θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις σε πραγματικό χρόνο.
Ανώνυμη στρατιωτική πηγή του Ισραήλ που επικαλείται το Reuters θεωρεί ότι στο εξής θα πρέπει να αναβαθμιστεί η σημασία του ναυτικού στον στρατιωτικό προϋπολογισμό, ενώ μέχρι πρότινος είχε ένα περιορισμένο ρόλο σε σύγκριση με το πεζικό και την αεροπορία.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των γεωτρήσεων θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν πιθανούς επενδυτές. Άλλωστε, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν κάποιου είδους επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που αποτελούν γενικά εύκολους στόχους.
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι το κατά πόσο είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να επεκτείνει την αμυντική του «ομπρέλα» και στην κυπριακή ΑΟΖ, η έστω σε μέρος της, στα οικόπεδα εκείνα που γειτνιάζουν με τα δικά του. Τους τελευταίους μήνες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν δείξει με ορισμένες πράξεις τους ότι όντως κάτι τέτοιο ισχύει σε ένα βαθμό, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται και η ευρύτερη συμμαχία με την Κύπρο. Το ζήτημα για το Τελ Αβίβ είναι να θέσει σε πράξη μια αμυντική προσέγγιση στη ΝΑ Μεσόγειο, εξασφαλίζοντας την παραγωγή φυσικού αερίου, δίχως όμως να ερεθίσει υπερβολικά την Άγκυρα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ναυτικού δήλωσε στο Reuters ότι για την κάλυψη των εξέδρων φυσικού αερίου θα χρειάζονταν ανά πάσα στιγμή δύο πυραυλάκατοι για καθεμία από αυτές. Γενική παραδοχή είναι άλλωστε ότι θα χρειαστούν νέα πλοία για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή. Οι ανάγκες αυτές με τη σειρά τους αναμένεται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, τη στιγμή που το Ισραήλ έδωσε πρόσφατα 335 εκατ. δολάρια για την αγορά ενός υποβρυχίου.
Μια πιθανή λύση που ήδη εφαρμόζεται σε ένα βαθμό από τους Ισραηλινούς είναι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πλοίων, τα οποία αποτελούν τη νέα τάση στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων κρατών. Επίσης, θεωρείται πιθανή και η εγκατάσταση στρατιωτών ή μισθοφόρων στις ίδιες τις εξέδρες, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Noble Energy, σύμφωνα με πληροφορίες.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin