Wednesday, June 13, 2012

Θεσσαλονίκη: Ελπίδες στον «Ποσειδώνα» για... καθαρό Θερμαϊκό

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
  Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξαναρχίσει την απορρύπανση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης το σκάφος «Ποσειδών» του δήμου, καθώς εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται «παροπλισμένο» στην τακτική διαδικασία της επιθεώρησης, που προβλέπεται για όλα τα πλοία.
Μετά την περσινή συντήρηση, που κράτησε τον «Ποσειδώνα» εκτός... μάχης για τέσσερις μήνες (άρχισε τον προηγούμενο Ιούνιο και το πλοίο ξανάρχισε καθαρισμούς τον προηγούμενο Νοέμβριο), το απορρυπαντικό σκάφος είναι πλέον το μόνο που πραγματοποιεί καθαρισμούς στο Θερμαϊκό.

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε έληξε η σύμβαση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης με την πλοιοκτήτρια εταιρία των άλλων απορρυπαντικών σκαφών, ο «Ποσειδώνας» αποτελεί το μόνο όπλο απέναντι -τουλάχιστον- στην οπτική ρύπανση του κόλπου. Το πλοιάριο έχει ήδη εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε εκτός της συλλογής των επιπλεόντων απορριμμάτων, να αποτελέσει σε συνδυασμό με τους μετρητικούς σταθμούς το πλωτό εργαστήριο του δήμου για το Θερμαϊκό.
Οπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, «ο "Ποσειδώνας" θα συλλέγει όπως πάντα τα απορρίμματα, αλλά θα λαμβάνει και δείγματα για την πορεία του φαινομένου του ευτροφισμού, που εμφανίζεται τακτικά στον κόλπο. Οι δείκτες που θα μετράει θα αφορούν τόσο τη ρύπανση, όσο και το φυτοπλαγκτόν, τον ευτροφισμό κ.λπ. Δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά περισσότερο ένα... θερμόμετρο. Δε θα αντιμετωπίσει, ούτε θα λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στην ερυθρά παλίρροια, αλλά θα μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον αυτά τα φαινόμενα».
Προφανώς, για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, ο «Ποσειδώνας» δεν αρκεί. «Είναι ασπιρίνη, αλλά τουλάχιστον έχει αποτελέσματα. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε κονδύλια, ώστε να προμηθευτούμε ακόμη ένα σκάφος και να καλύπτουμε τις ανάγκες καθαρισμού και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Σε επίπεδο οπτικής, αισθητικής ρύπανσης, τα απορρυπαντικά σκάφη δίνουν λύση. Η εικόνα του παραλιακού μετώπου γίνεται ανεκτή», επισήμανε ο κ. Ζέρβας.
Οταν ήταν ενεργή και η σύμβαση της Γενικής Γραμματείας με την ιδιωτική εταιρία καθαρισμών τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Επειτα όμως από την απόφαση της κυβέρνησης να μη χρηματοδοτήσει ανανέωση της σύμβασης, ο κόλπος έμεινε με τη μίνιμουμ προστασία.
Ελεγχοι στα νερά
Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός των καθαρισμών, είναι να λειτουργήσει το πλωτό εργαστήριο στο Θερμαϊκό, όπου προβλέπεται παρακολούθηση της ποιότητας των νερών από τις παλιές εκβολές του Αξιού μέχρι το Μικρό Καραμπουρνάκι. Το «μόνιμο κέντρο εποπτείας και παρακολούθησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης» θα ελέγχει μια σειρά από δείκτες, όπως η αλατότητα, τα θρεπτικά άλατα, η θερμοκρασία, το οξυγόνο, η χλωροφύλλη, οι πληθυσμοί φυτοπλαγκτού και μετεωρολογικά δεδομένα. Οι μετρήσεις θα γίνονται τόσο από σταθμούς, όσο κι από τον «Ποσειδώνα», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με τη συνδρομή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
AGELIOFOROS GR

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin