Tuesday, June 12, 2012

Προς «πράσινη εργασιακή επανάσταση» οδηγείται η γερμανική αγορά

EurActiv.gr
Το πρόγραμμα ανακαίνισης κτιρίων της Γερμανίας έχει ήδη κινητοποιήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, αποφέροντας περίπου 300.000 άμεσες θέσεις εργασίας ετησίως, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για πράσινες θέσεις εργασίας, προειδοποιούν ειδικοί. 
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), η κίνηση για την αναμόρφωση κτιρίων στην Ευρώπη είχε ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση. Το πρόγραμμα ανακαίνισης κτιρίων για την ενεργειακή απόδοση στη Γερμανία έχει κινητοποιήσει 100 δις σε επενδύσεις, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας, αποφεύγοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργώντας περίπου 300.000 άμεσες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, δήλωσε η ΔΟΕ.

O ΟΟΣΑ έχει ήδη ανακηρύξει τη Γερμανία ως πρωτοπόρο στην περιβαλλοντική πολιτική, λέγοντας πως έχει γίνει μέρος του «εργαστηρίου πράσινης ανάπτυξης».
«Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλο αριθμό στον τομέα των ενεργειακά αποδοτικών κατασκευών και αυτό θα συνεχιστεί κα στις επόμενες δεκαετίες», είπε ο αναπληρωτής ΓΓ  του ΟΟΣΑ, Yves Leterme.
Για τους τομείς της βιομηχανίας που ασχολούνται με τη μόνωση των κτιρίων, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης υπόσχεται πολλά για την απασχόληση.
 «Η ανακαίνιση των δημόσιων και εμπορικών κτιρίων θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, να δώσει το έναυσμα στην οικονομία και να δώσει στην Ευρώπη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια οικονομία,» είπε ο Thomas Bauwens της βιομηχανικής ομάδας Plastics Europe.
Χρειάζεται προσαρμογή των ικανοτήτων και εκπαίδευση
Παρόλ’ αυτά, η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί εμπόδιο για την πράσινη ανάπτυξη.
Yπάρχει τεράστια ανάγκη για εκπαίδευση και κατάρτιση για την επόμενη γενιά των «πράσινων θέσεων εργασίας», επισήμανε ο Leterme, καθώς παρουσίασε τη τελευταία δημοσίευση του ΟΟΣΑ στις 4 Ιουνίου, με τίτλο «Η προοπτική των θέσεων εργασίας προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα» 
Μιλώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο Leterme είπε πως η στροφή στις «πράσινες θέσεις εργασίες» δε θα συμβεί χωρίς την ανάλογη προσαρμογή των εργαζόμενων στις απαιτήσεις του κλάδου. 
«Οι πράσινες δεξιότητες χρειάζονται όσο οτιδήποτε άλλο», είπε. «Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη να επανεφεύρουμε τον τροχό», πρόσθεσε ο Leterme. «Οι περισσότερες από τις πράσινες δεξιότητες – προϋπόθεση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά - θα μπορούν να επιτευχθούν μέσω της σταδιακής προσφοράς εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων. 
Ο Paul L. Swain, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ που συνέταξε την έκθεση, έκανε επίσης μια προσεκτική σημείωση, λέγοντας ότι το δυναμικό των «πράσινων» θέσεων εργασίας δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. «Υπάρχει ήδη μια αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ χαμηλότερο από το δυνατό εφικτό», είπε στη EurActiv. 
Οι ειδικοί στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων επιβεβαίωσαν ότι η αγορά εργασίας για τις πράσινες δεξιότητες ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτη. «Υπάρχει μια έλλειψη επαγγελματισμού στην Ευρώπη», δήλωσε η Laura Lindberg, Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων για το παγκόσμιο επαγγελματικό σώμα RICS. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό [...] να λάβουν υπόψη ότι έχουμε - μια έλλειψη δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης που χρειάζεται να γίνει καλύτερα κατανοητή," πρόσθεσε η Lindberg. 
Η ζήτηση επηρεάζεται αρνητικά από καταναλωτική άγνοια 
Στην πραγματικότητα,  πολλά πρέπει να γίνουν για να «ανάψουν» την αγορά εργασίας για την ενεργειακή απόδοση.
Από την πλευρά της ζήτησης, οι καταναλωτές δεν είναι ακόμη πλήρως ενήμεροι για τα οφέλη από τις ανακαινίσεις κτιρίων. Η Lindberg, που εκπροσωπεί επαγγελματίες κατόχους ακινήτων και εκτάσεις σε διαχειριστές των RICS, πιστεύει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην ελλιπή επιστημονική έρευνα. Ενώ η ενεργειακή απόδοση γενικά θεωρείται επωφελής από οικονομικής άποψης, ενώ οι άλλες πτυχές συχνά αγνοούνται.
 «Η ενεργειακή απόδοση ισούται με εξοικονόμηση χρημάτων», δήλωσε η Lindber , «αλλά και για την αίσθηση που σου δίνει, ότι συμβάλλεις στην ευημερία σου, όπως για παράδειγμα την καλύτερη ποιότητα του αέρα».
 «Είναι για να αισθάνεσαι καλύτερα στο περιβάλλον. Εάν εργάζεστε σε ένα μέρος που είναι πολύ ζεστό και δεν είναι καλά μονωμένο και θορυβώδες, η ποιότητα ζωής και εργασίας υποβαθμίζεται», ισχυρίζεται η Lindberg.
Φυσικά υπάρχει πάντα και το οικονομικό κόστος των ανακαινίσεων, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Σε μια παγκόσμια ύφεση, οι ιδιοκτήτες κτιρίων ίσως επιλέξουν να συμβιβαστούν με την ποιότητα αν δεν ακυρώσουν τα σχέδια ανακαίνισης συνολικά. «Οι άνθρωποι αποφασίζουν να επενδύσουν σε κάτι φθηνότερο, γιατί δεν είναι η καλύτερη στιγμή», δήλωσε η Lindberg.
Σύμφωνα με τον Paul L. Swain του ΟΟΣΑ, χώρες όπως η Αυστραλία, προσπάθησαν να κινηθούν «υπερβολικά γρήγορα» για την προώθηση πράσινων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία μεγάλων επιδοτήσεων προς μετασκευή σπιτιών και εργασιακών κτιρίων . Όταν η ύφεση ξέσπασε το 2009, οι αρχές της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι οι εργασίες δεν είχαν ελεγχθεί σωστά και ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων είχε σπαταληθεί. «Το πρόβλημα που συνάντησαν ήταν ότι προσπάθησαν να περάσουν χρήματα γρήγορα που στη συνέχεια ήταν δύσκολο να ελέγξουν την ποιότητα», δήλωσε ο Swain.
Από την πλευρά της προσφοράς, η υπόσχεση της πράσινης επανάστασης έχει ενθαρρύνει χιλιάδες στον τομέα των κατασκευών και οικοδομών να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση αν και συναντούν  πλειάδα εμποδίων. Στην Αγγλία, η οικονομική κρίση έχει «εκτροχιάσει» τα σχέδια της κυβέρνησης, αφήνοντας περίπου 8.000 ειδικούς με διαπίστευση μεν, αλλά με έλλειψη ζήτησης δε, είπε ο Martin Russel των RICS Λονδίνου.
Για την πιστοποίηση του «πράσινου ειδήμονα», στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι επαγγελματίες πληρώνουν στην υπηρεσία διαπιστευτηρίων της Βρετανίας (UKAS) περίπου 7.000 ευρώ για να αποκτήσουν διαπίστευση εφαρμογής ειδικών μέτρων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ενώ κοστίζει γύρω στα 15.000 ευρώ να κερδίσεις την αναγνώριση ως σύμβουλος ενεργειακής απόδοσης.
Η υπερπροσφορά επαγγελματιών ενεργειακής απόδοσης και η δυσαρέσκεια κατά την αρχική έλλειψη της επιχείρησης αποτελούσε επίσης πρόβλημα για την Ιρλανδία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Η εντατική προώθηση των μαθημάτων από τους εμπορικούς φορείς κατάρτισης έχει ενθαρρύνει χιλιάδες να εγγραφούν σε προγράμματα κατάρτισης, σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι απαιτεί η αγορά.
Στην Ιρλανδία, η ζήτηση τελικά αυξήθηκε, σύμφωνα με το ΔΟΕ, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ένας ορισμένος βαθμός υπερπροσφοράς των αξιολογητών ήταν απαραίτητος για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά.
Όμως, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπροσφορά εξακολουθούν να υφίστανται και έχουν δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επαγγελματικών οργανώσεων και των κυβερνητικών αρχών, όταν πρόκειται για την εφαρμογή των επαγγελματικών διαπιστεύσεων, υποστήριξε ο Russel.
 «Υπάρχει ενδιαφέρον εκεί έξω, αλλά δε νομίζω ότι οι άνθρωποι βιάζονται εξαιτίας του, απλά είναι επιφυλακτικοί αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Russel.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή αγορά για την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης έχει αυξηθεί και εφ 'όσον υπάρχει αρκετή ζήτηση θα υπάρχει και ένα οικονομικό κίνητρο για τους επαγγελματίες ώστε να «αυξηθεί» η όρεξή τους.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin