Wednesday, June 20, 2012

Η Άγκυρα εξαγγέλλει νέους σχεδιασμούς και έρευνες. Νέες τουρκικές έρευνες ανοικτά της Κερύνειας

Λευκωσία: Έρευνες βορείως της Κύπρου αρχίζει από σήμερα Τετάρτη η Τουρκία, οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι και την 5η Ιουλίου. Τα ερευνητικά σκάφη «RV Beluga» και «Baba Cemil» θα κινηθούν στα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας αλλά και κοντά στις τουρκικές ακτές.

Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τις ενέργειες και μεθοδεύσεις της Άγκυρας για διατήρηση ενός κλίματος έντασης στην περιοχή ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Ιουλίου.

Η Τουρκία κινείται και στην περίπτωση αυτή στη βάση της γνωστής «συμφωνίας» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας «μεταξύ των δύο χωρών». Μια συμφωνία που είχε γίνει ως απάντηση στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ αλλά και με αφορμή την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.


Η τουρκική πλευρά έχει προαναγγείλει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου αλλά και δυτικά και φαίνεται πως το σχέδιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Τουρκία έχει ανακοινώσει και την πρόθεσή της να αγοράσει ερευνητικό πλοίο.


Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, είπε πως στον κόλπο της Αλεξανδρέττας θα ανοίξει μια πηγή και ότι το βάθος από τις γεωτρήσεις στην ξηρά και θάλασσα στην «ΤΔΒΚ» θα φθάσει τα 3.000 μέτρα. Είπε δε πως η Τουρκία θα κάνει άλμα στο θέμα της έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.


Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι γεωτρήσεις που ξεκίνησε ο «ελληνοκυπριακός τομέας», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, με το Ισραήλ και με ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, οδήγησαν την Άγκυρα να προβεί σε ένα σχεδιασμό στη βάση και της δικής της στρατηγικής. Ισχυρίσθηκε δε ότι στις περιοχές που έκανε έρευνα η Τουρκία βρήκε αποθέματα υδρογονάνθρακα.


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είπε ότι θα ενταθούν οι εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Αττάλειας της Μερσίνης και του κόλπου Αλεξανδρέττας. Ακόμα είπε ότι σε θαλάσσιους και χερσαίους τομείς της «ΤΔΒΚ» ξεκίνησαν εργασίες γεωτρήσεων που φθάνουν τα 3.000 μέτρα (στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση).

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin