Friday, June 15, 2012

Ακύρωσαν τα πρόστιμα πριν από τις εκλογές

Τα «στραβά μάτια» φαίνεται ότι έκανε η Πολιτεία σε δυο κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσίας και περιβαλλοντικής ρύπανσης που απασχόλησαν έντονα τη δημοσιότητα, καθώς ουδέποτε επιβλήθηκαν τα τσουχτερά πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Πρόκειται αφενός για το αυθαίρετο νεκροταφείο στον Υμηττό που «έστησε» πέρυσι ο Δήμος Γλυφάδας σε δασική έκταση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις άλλα και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος δεν υπέγραψε ποτέ το πρόστιμο ύψους 103.500 ευρώ που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επιστρέφοντας την εισήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο έγινε προσπάθεια να ψηφιστεί στη Βουλή τροπολογία που ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε το παράνομο κοιμητήριο και την οποία εισηγήθηκαν βουλευτές που εκλεγόταν στη Β Αθηνών. Τη τροπολογία είχε φρενάρει πάντως ο πρώην υπουργός ο οποίος ωστόσο ουδέποτε υπέγραψε και το πρόστιμο, επιστρέφοντας τη σχετική απόφαση.
Η δεύτερη εισήγηση που επιστράφηκε ήταν για το πρόστιμο στον Δήμο Μεγάρων για την χωματερή η οποία διαπιστώθηκε έπειτα από σειρά ελέγχων άλλα και επ' αυτοφόρω συλλήψεις, ότι δέχεται τοξικά ανεπεξέργαστα απόβλητα. Το πρόστιμο που εισηγήθηκαν βάσει της νομοθεσίας οι επιθεωρητές και ουδέποτε επιβλήθηκε ήταν ύψους 494.000 ευρώ.
Συνολικά, ο πρώην υπουργός επέστρεψε, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εφτά αποφάσεις για επιβολή προστίμων.
Οι άλλες πέντε αφορούν τα εξής:
  • *πρόστιμο στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ύψους 9700 ευρώ για παράνομη χωματερή που δημιούργησε στην περιοχή του Τροκαντερό.
  • *πρόστιμο ύψους 90.700 ευρώ στον Δήμο Ορχομενού Βοιωτίας για χωματερή που δεχόταν και νοσοκομειακά απόβλήτα και η οποία βρίσκεται δίπλα στο κανάλι που μεταφέρει στην Αθήνα νερό από τον Μόρνο.
  • *πρόστιμο 27.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ για ελλείψεις στους περιβαλλοντικούς όρους
  • *πρόστιμο 27.500 ευρώ σε μονάδα ασφαλτομείγματος που βρίσκεται στη περιοχή του Ευήνου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας
  • *πρόστιμο 18.250 ευρώ σε πτηνοτροφική μονάδα στο νομό Αργολίδας για ελλείψεις στην διαχείριση των αποβλήτων.
Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ορισμένα από τα πρόστιμα που τελικώς δεν επιβλήθηκαν αφορούν σε δράσεις που γίνονται σε περιοχές όπου είναι υποψήφιοι ο πρώην υπουργός και οι πρώην υφυπουργοί Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος οι αποφάσεις για τα πρόστιμα στους ΟΤΑ επιστράφησαν προκειμένου να επανεξεταστεί και να συνεκτιμηθεί η ύπαρξη τυχών μέτρων συμμόρφωσης, λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αυτοψία μέχρι την εισήγηση προστίμου.
Πρόβλεψη που πάντως δεν υπήρξε σε άλλες περιπτώσεις, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων η επίσημη Πολιτεία αρνείται να επιβάλλει ποινές για μια παράβαση που έχει διαπιστωθεί ότι συντελέστηκε.
Οι άλλες τρείς αποφάσεις, που αφορούσαν ένα δημόσιο νοσοκομείο και δύο επιχειρήσεις, επιστράφηκαν, προκειμένου να συνεκτιμηθούν από την ΕΓΕΠΕ οι εκκρεμούσες αντίστοιχες ενστάσεις/αιτήσεις θεραπείας και στη συνέχεια να επανυποβληθούν, τροποποιημένες ή μη αποφάσεις προστίμου.
Κασσιανός Τζέλης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&;subid=2&pubid=112880645

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin