Monday, June 04, 2012

Μουσεία, ψηφιοποίηση κτιρίων και υποδομών

Η βάση δεδομένων θα αφορά αρχικά 150 κτίρια και 79 υπηρεσίες
Θα μπορούσαν τα σχέδια και οι αρχιτεκτονικές μελέτες των μουσειακών κτιρίων της χώρας να ψηφιοποιηθούν και να τεθούν στη διάθεση του ευρέος κοινού; Θα μπορούσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να έχουν άμεσα στη διάθεσή τους επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την επισκεψιμότητα, τις υποδομές, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις ελλείψεις κάθε μουσείου; Ισως θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα της κρίσης και της γραφειοκρατίας, όμως το πρωτοποριακό εγχείρημα του αρχιτέκτονα Νικόλαου Βρανίκα και της ομάδας του απέχει μόνο ένα βήμα από την υλοποίηση. Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «ψηφιακή σύγκλιση», το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και να ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες, αποδεικνύοντας πως, μολονότι αποστολή τους είναι η διαφύλαξη του παρελθόντος, τα μουσεία εξακολουθούν να εκσυγχρονίζονται, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
Η πράξη «ψηφιοποίησης και ανάδειξης κτιριακού αποθέματος αρχαιολογικών και βυζαντινών μουσείων Ελλάδος», που την Τετάρτη έλαβε την έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων, σε πρώτη φάση αφορά 150 κτίρια και 79 υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ. Η νέα βάση δεδομένων, που θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καταγραφή του κτιριακού αποθέματος των βυζαντινών και αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την υφιστάμενη κατάστασή τους, τον αριθμό επισκεπτών, την ποσοτική επάρκεια του προσωπικού, τις υλικοτεχνικές υποδομές για τα εκθέματα, την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος, τη φυσική, οπτική και νοηματική προσβασιμότητά τους, ακόμα και το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν, επίσης, οι ψηφιοποιημένες αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανικές και μουσειογραφικές μελέτες των μουσειακών κτιρίων, διασφαλίζοντας έτσι και την προστασία πολύτιμου αρχειακού υλικού, που δεν φυλάσσεται πάντα στις ιδανικές συνθήκες. Επιπλέον, οι υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποιούν τα στοιχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις.
Μέρος των περίπου 10.000 χειρόγραφων σχεδίων προς ψηφιοποίηση θα είναι προσβάσιμα και στο ευρύ κοινό, μαζί με φωτογραφίες και ενημερωτικά στοιχεία σε δύο γλώσσες. Απώτερος στόχος είναι η σύνδεση των κτιρίων με τα εκθέματά τους, που καταγράφονται στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης κινητών ευρημάτων. Το εγχείρημα υλοποιείται με αυτεπιστασία από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΤ.
Της Χριστινας Σανουδου
http://news.kathimerini.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin