Tuesday, June 26, 2012

Βροχή προσφυγών για τις αποκρατικοποιήσεις

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΚΥΡΩΣΗΣ...

Να «παγώσει» διά της δικαστικής οδού ως  αντισυνταγματική και ανίσχυρη κάθε προοπτική αποκρατικοποιήσεων επιδιώκουν με σειρά προσφυγών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι διαφόρων δήμων, καθώς και σωματεία αλλά και μεμονωμένοι εργαζόμενοι σε διάφορες κρατικές επιχειρήσεις.
Με τη χθεσινή αρχική ομοβροντία αιτήσεων ακύρωσης, που σε πρώτη φάση αφορούν 13 επιχειρήσεις του Δημοσίου, επιδιώκεται να κριθεί αντισυνταγματική και άκυρη, η υπουργική απόφαση που εξέδωσε προ διμήνου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει το Δημόσιο σε αυτούς τους οργανισμούς, «πέρασαν» στο ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.).

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ είναι αντίθετο στο Σύνταγμα όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/11), ενώ παράλληλα είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων που έχουν στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και για τη λειτουργία της χώρας και της κοινωνίας, γιατί παρέχουν αγαθά ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση των πολιτών.
Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν μεμονωμένοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αλλά και σωματεία εργαζομένων και κάτοικοι διάφορων δήμων επιδιώκοντας να ακυρωθεί η μεταφορά στο ΤΑΙΠΔ περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αφορούν τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΟΔΙΕ (Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος), τη Δημόσια Επιχειρήση Αερίου, την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΛΑΡΚΟ, τον Διεθνή Αερολιμένα, την Ελληνικό Α.Ε.».
Ειδικά για την τελευταία Α.Ε. προσέφυγαν δεκάδες κάτοικοι από τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Π. Φαλήρου, Χαλανδρίου. Στις προσφυγές που συνυπογράφουν και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ κ.λπ. υποστηρίζεται ότι ο ν. 3986/11 είναι αντισυνταγματικός και ότι οι αρμοδιότητες του Ταμείου εκτείνονται όχι μόνο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αλλά και σε περιουσιακά στοιχεία που είναι ουσιώδη για το κοινωνικό κράτος.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin