Thursday, June 07, 2012

Ερχονται σημαντικές αλλαγές στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

Σημαντικές διορθώσεις και τροποποιήσεις περιλαμβάνει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, αναφορικά με τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης μετά την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου, τη στιγμή που αν το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί με βάση τον νόμο για τους ημιυπαίθριους, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή της χρήσης για το διάστημα των 40 ετών που προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, με διαδικασία αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μπορεί να πραγματοποιηθεί μετάβαση στο νόμο των αυθαιρέτων από αυτό των ημιυπαίθριων και να γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του πρώτου, ακόμα και αν έχει περαιωθεί η διαδικασία. Τα πρόστιμα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότερα, υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού των ποσών που έχουν καταβληθεί, ενώ δεν δεσμεύεται το τακτοποιημένο τμήμα και μπορεί να μετατραπεί επισήμως σε ό,τι χρειαζόμαστε, τηρώντας τους όρους των πολεοδομικών διατάξεων.
Συμφέρει και οικονομικά
Τέλος, διευκρινίζεται ότι η ένταξη στο νόμο αυθαιρέτων ή η μεταφορά από τον νόμο ημιυπαίθριων συμφέρει και οικονομικά και από άποψη δυνατοτήτων μεταβίβασης, ανακαίνισης, αποπεράτωσης ημιτελών κατασκευών κλπ.
Δεν τίθεται θέμα λάθους ένταξης ή λάθους καταβολής χρημάτων, καθότι αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιστροφής (σημαντική εξέλιξη για δασικές περιοχές, ενόψει της ανάρτησης των χαρτών ή άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις). Οποιος έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ακόμη και αν δεν έχει κάτι να τακτοποιήσει, μπορεί να επωφεληθεί του νόμου για να τα διαγράψει.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για ένταξη στον νόμο περί αυθαιρέτων λήγει στα τέλη του μήνα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 327.000 - ενώ αντίστοιχα για βεβαιώσεις μεταβίβασης έχουν καταχωρισθεί πάνω από 133.000.
Μέχρι σήμερα, το κράτος έχει εισπράξει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από παράβολα και πρόστιμα ρύθμισης αυθαιρέτων, ενώ τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις για τη ρύθμιση αυθαιρέτων προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin